Το νάτριο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται στο εξωκυττάριο υγρό, και συμμετέχει στη διαδικασία αποστολής ηλεκτρικών σημάτων, δηλαδή στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροποίας, προστατεύει από την αφυδάτωση, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση κ.ά. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο είναι απαραίτητος ο περιορισμός του, π.χ. υπέρταση, προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη, κακή λειτουργία του μηχανισμού δίψας, κατακράτηση υγρών κ.ά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαιτητική παρέμβαση είναι καίριας σημασίας.
Εάν ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας έχουν συστήσει τον περιορισμό του νατρίου στο διαιτολόγιο σας, πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τα παρακάτω τρόφιμα, καθώς είναι πολύ πλούσιες πηγές νατρίου:
Το μαγειρικό αλάτι είναι ένας συνδυασμός του νατρίου με χλώριο, το λεγόμενο χλωριούχο νάτριο, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβές, καθώς ιονίζεται στο σώμα και το νάτριο αποχωρίζεται από το χλώριο. Στα υποκατάστατα άλατος το νάτριο, που θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβές, δίνει τη θέση του στο κάλιο, το οποίο λείπει στους περισσότερους ανθρώπους. Αντίθετα το χλώριο παραμένει ως έχει, καθώς θεωρείται αβλαβές. Συνεπώς, με το υποκατάστατο άλατος αφαιρούμε κάτι που προκαλεί ζημιά και το αλλάζουμε με κάτι είναι χρήσιμο, δηλαδή διπλό καλό.
Σημειώστε ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού είναι 6 γρ. –όσο δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού- ή 2.300 mg νατρίου.
Τυρί |
Na / 100g |
Τυρί |
Na / 100g |
Ροκφόρ |
1809 mg |
Φέτα |
1116 mg |
Παρμεζάνα |
1529 mg |
Μανούρι |
484 mg |
Ένταμ |
965 mg |
Κότατζ |
406 mg |
Γκούντα |
819 mg |
Κοπανιστή Mυκόνου |
300 mg |
Μπρι |
629 mg |
Μυζήθρα |
191 mg |
Τσένταρ |
621 mg |
Ανθότυρο |
116 mg |
Μοτσαρέλα |
619mg |
Κατίκι Δομοκού |
100 mg |
Ανάλατη παρμεζάνα |
63 mg |
Ανάλατη μοτσαρέλα |
16 mg |
Ανάλατο τσένταρ |
21 mg |
Ανάλατο κότατζ |
13 mg |
Η περιεκτικότητα σε νάτριο στα κίτρινα τυριά διαφέρει σημαντικά από τυρί σε τυρί. Αυτό που δεν φαίνεται, αλλά πρέπει να αναφερθεί είναι ότι ακόμα και στους ίδιους τύπους τυριού οι διαφορές μπορεί να είναι αρκετά σημαντικές. Η περιεκτικότητα σε αλάτι φαίνεται από την σκληρότητα του τυριού και γενικά τα σκληρά τυριά είναι πιο πλούσια σε αλάτι, απ’ ότι τα μαλακά, χωρίς να είναι πάντα απόλυτο.
Τα παραδοσιακά ανάλατα τυριά, όπως φαίνεται και στον πίνακα, είναι κατά βάση τα μαλακά λευκά τυριά. Στην Ελλάδα έχουμε μερικά, αλλά για ποικιλία στην γεύση μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτά του εξωτερικού. Επίσης. σε εξειδικευμένα καταστήματα μπορείτε να βρείτε τις ανάλατες εκδοχές των παραδοσιακά αλατισμένων τυριών, όπως ανάλτη παρμεζάνα ή ανάλατη μοτσαρέλα. Αν και δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία, σίγουρα μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη κάποιου για τυριά, χωρίς να θέσει την υγεία του σε σημαντικό κίνδυνο. Φυσικά, η μείωση της ποσότητας των τυριών συνολικά θα ήταν επιθυμητή για καλύτερη υγεία, εκτός αν κάποιος δεν προσλαμβάνει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου.
Πρακτικές ιδέες για να μειώσετε το αλάτι:
Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!
Γιώργος Π.Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!
Νίκος Π.Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή
Αναστασάι Δ.