Μια υγιεινή και ισορροπημένη δίαιτα θα βοηθήσει το μωρό σας να λάβει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται, καθώς και να αναπτυχθεί στους σωστούς ρυθμούς.
Όμως, πόσες επιπλέον θερμίδες χρειάζεστε πραγματικά;
Η αλήθεια είναι ότι κατά την εγκυμοσύνη απαιτούνται έξτρα θερμίδες.
Ωστόσο δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταναλώνετε φαγητό «για δύο». Ο μέσος όρος των εγκύων, χρειάζεται περίπου 300 υγιεινές θερμίδες παραπάνω την ημέρα από αυτές που χρειαζόταν πριν την εγκυμοσύνη. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να πάρει το σωστό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Για τη σωστή ενημέρωσή σας, ρωτήστε το γιατρό σας ποιο είναι το κατάλληλο βάρος που πρέπει να πάρετε:
- Μία γυναίκα φυσιολογικού βάρους, (με Δείκτη Μάζας Σώματος ΔΜΣ 18-25 προ εγκυμοσύνης), θα πρέπει να πάρει από 12 έως 16 κιλά στην εγκυμοσύνη.
- Οι λιποβαρείς γυναίκες (με ΔΜΣ <18 προ εγκυμοσύνης) θα πρέπει να πάρουν από 13 έως 18 κιλά.
- Οι υπέρβαρες γυναίκες (με ΔΜΣ 26-30 προ εγκυμοσύνης) πιθανότατα να πρέπει να πάρουν μόνο 7 έως 12 κιλά.
- Οι παχύσαρκες γυναίκες (με ΔΜΣ > 30 προ εγκυμοσύνης) πρέπει να πάρουν λιγότερα από 7 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Γενικά, το σωστό βάρος που θα πρέπει να πάρετε είναι:
- 1 – 2 κιλά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης
- 1- 1 1/2 κιλό το μήνα το υπόλοιπο διάστημα της εγκυμοσύνης (για γυναίκες φυσιολογικού βάρους)
Στην περίπτωση της δίδυμης κύησης, το κατάλληλο βάρος είναι 16 έως 20 κιλά. Έτσι, η λήψη βάρους τους πρώτους τρεις μήνες είναι ίδια με την απλή κύηση. Στη συνέχεια, η έγκυος θα πρέπει να παίρνει 1 ½ - 2κιλά το μήνα κατά μέσο όρο.
Είναι πολύ μεγάλης σημασίας η λήψη του σωστού βάρους όταν περιμένετε δίδυμα διότι το βάρος σας έχει μεγάλη επίδραση στο βάρος των μωρών. Λόγω του ότι τα δίδυμα συνήθως γεννιούνται την ακριβή ημέρα που έχει ορισθεί, ένα πιο αυξημένο βάρος είναι πολύ σημαντικό για την υγεία τους.
Πώς Κατανέμεται το Επιπλέον Βάρος Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης;
- Μωρό: 3,5 κιλά
- Πλακούντας: 1 – 1,5 κιλό
- Αμνιακό υγρό: 1 – 1,5 κιλό
- Ιστός του μαστού: 1 – 1,5 κιλό
- Παροχή αίματος: 2 κιλά
- Αποθηκευμένο λίπος για τον τοκετό και το θηλασμό: 2 – 4 κιλά
- Μεγαλύτερη μήτρα: 1 – 2,5 κιλά
- Σύνολο: 11 – 16 κιλά
Είναι Ασφαλές Να Χάσω Βάρος Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης;
Εάν μια γυναίκα, όταν μείνει έγκυος, είναι ήδη πολύ υπέρβαρη, ο γιατρός της ίσως να της συστήσει να χάσει βάρος. Η απώλεια βάρους θα πρέπει να γίνει ύπο την παρακολούθηση του γιατρού και όχι διατροφολόγου. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες δεν πρέπει να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος ή να κάνουν δίαιτα κατά την εγκυμοσύνη, αν δεν τις παρακολουθεί ειδικός Ενδοκρινολόγος.
Πώς Μπορώ να Πάρω το Σωστό Βάρος Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης;
Στην περίπτωση που ο γιατρός σας, σας συστήσει να πάρετε βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
- Τρώτε πέντε με έξι γεύματα κάθε μέρα.
- Έχετε μαζί σας γρήγορα και εύκολα σνακς, όπως είναι οι ξηροί καρποί, οι σταφίδες, το τυρί, τα κρακεράκια, τα αποξηραμμένα φρούτα, το παγωτό και το γιαούρτι.
- Αλοίψτε φυστικοβούτυρο στο ψωμί, τα κράκερς, τα μήλα, τις μπανάνες ή ακόμα και το σέλερυ. Μία κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο σας δίνει περίπου 100 θερμίδες και 7 γραμμάρια πρωτεΐνης.
- Προσθέστε γάλα σκόνης χωρίς λιπαρά σε πουρέ, ομελέτα αυγών και ζεστά δημητριακά.
- Εμπλουτίστε το γεύμα σας με επιπλέον συστατικά, όπως είναι η μαργαρίνη, το κότατζ, η σάλτσα, το sourcream, το τυρί.
Τι Συμβαίνει Αν Πάρω Πολύ Βάρος Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης;
Εάν έχετε πάρει περισσότερο βάρος από αυτό που έχει συστήσει ο γιατρός σας, μιλήστε μαζί του για το θέμα.Τις περισσότερες φορές, θα πρέπει να αναμένετε τον τοκετό για να χάσετε ξανά βάρος.
Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στην επιβράδυνση της αύξησης βάρους:
- Αποφύγετε το fast food και το έτοιμο φαγητό! Τα έτοιμα γεύματα περιέχουν χημικά προσθετικά γεύσης με χημικές ουσίες που αποθηκεύονται στο λίπος και έχουν δράση ορμονικών διαταρακτών που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.
- Όταν τρώτε απ’έξω , επιλέξτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως στήθος κοτόπουλου με ντομάτα και μαρούλι (χωρίς σάλτσα ή μαγιονέζα). Στο πλάι να έχετε σαλάτα με λίγο λάδι (χωρίς σως), απλό ψωμάκι ή μία ψητή πατάτα. Αποφύγετε τρόφιμα όπως πατάτες τηγανητές, στικς από μοτσαρέλα ή παναρισμένο κοτόπουλο, πίτες, πίτσα, burger κλπ.
- Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά. Χρειάζεστε τουλάχιστον τέσσερις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων κάθε μέρα. Ωστόσο, με τη χρήση αποβουτυρωμένου γάλακτος 1% ή 2% θα μειωθεί σημαντικά η ποσότητα θερμίδων και λιπαρών που τρώτε. Επίσης, επιλέξτε τυρί ή γιαούρτι χαμηλής ή μηδενικής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
- Προσθέστε σαλάτα και λαχανικά σε κάθε σας κυρίως γεύμα. Οι φυτικές ίνες μειώνουν το αίσθημα της πείνας, βοηθούν να μειώσετε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνετε, αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου και μειώνουν και το μεταγευματικό σάκχαρο.
- Αν πεινάτε μεταξύ των γευμάτων αποφύγετε τους απλούς υδατάνθρακες (ψωμί, κράκερ, προϊόντα φούρνου) και προτιμήστε ξηρούς καρπούς μαζί με ένα μικρό φρούτο, λαχανικά, γιαούρτι, αυγό με φρυγανιά ολικής άλεσης
- Περιορίστε τα γλυκά ή ζαχαρούχα ποτά και τους χυμούς. Τα γλυκά ποτά όπως τα αναψυκτικά, τα fruit punch, τα ποτά φρούτων, το παγωμένο τσάι, η λεμονάδα ή τα μείγματα ποτών σε σκόνη έχουν πολλές κενές θερμίδες. Επιλέξτε νερό, σόδα ή μεταλλικό νερό για να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες. Προτιμήστε να φάτε φρούτα και όχι να τα πιείτε σε χυμό.
- Μην βάζετε αλάτι στα φαγητά κατά τη διάρκεια της μαγειρικής. Το αλάτι προκαλεί μεγάλη κατακράτηση υγρών.
- Περιορίστε τα γλυκά και τα σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας. Τα μπισκότα, τα καραμέλες, τα ντόνατς, τα κέικ, το σιρόπι, το μέλι και τα πατατάκια έχουν πολλές θερμίδες και λίγα θρεπτικά συστατικά. Προσπαθήστε να μην τρώτε αυτά τα τρόφιμα. Αντ 'αυτού, δοκιμάστε φρέσκα φρούτα, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, σπιτικό κέικ λίγων θερμίδων ή μπισκότα βρώμης ως γλυκά χαμηλότερης θερμιδικής αξίας και ως επιδόρπιο.
- Καταναλώνετε τα λιπαρά με μέτρο. Τα λιπαρά περιλαμβάνουν μαγειρικά έλαια, μαργαρίνη, βούτυρο, σάλτσα, μαγιονέζα, κανονικές σάλτσες σαλάτας, σάλτσες, ξύγκι, sour cream και κρεμώδες τυρί. Δοκιμάστε εναλλακτικές λύσεις χαμηλών λιπαρών.
- Μαγειρέψτε το φαγητό με υγιεινό τρόπο. Το φαγητό σε λάδι ή βούτυρο θα προσθέσει θερμίδες και λίπος. Το ψήσιμο στο φούρνο, στη σχάρα, στο γκριλ, όπως και το βράσιμο, αποτελούν υγιέστερες μεθόδους μαγειρικής.
- Γυμναστείτε. Ένα μέτριο πρόγραμμα γυμναστικής μπορεί να βοηθήσει να κάψετε πάρα πολλές θερμίδες. Το περπάτημα ή η κολύμβηση είναι συνήθως ασφαλείς ασκήσεις για τις έγκυες γυναίκες. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας συμβουλέψει για το ποια άσκηση θα ήταν σωστή για σας πριν ξεκινήσετε.