Διαβήτης
Σακχαρώδης Διαβήτης

Σακχαρώδης Διαβήτης: Χρήσιμες πληροφορίες

 Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μία χρόνια μεταβολική νόσο που πλήττει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να μην το γνωρίζουν. Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι το ποσοστό των ατόμων αυτών ανέρχεται στο 50% των ασθενών.

Πώς προκαλείται ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης προκαλείται όταν αυξάνεται η συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο. Η αύξηση του επιπέδου του σακχάρου μπορεί να προκληθεί από δύο αιτίες:

1.       Το πάγκρεας δεν παράγει την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης

2.       Η παραγόμενη ινσουλίνη δεν δρα σωστά στα κύτταρα του οργανισμού

Η ινσουλίνη, είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται μετά την κατανάλωση τροφής και βοηθάει τη γλυκόζη που λαμβάνει το άτομο από το φαγητό του να μεταφερθεί μέσα στα κύτταρα. Όταν, λοιπόν, η ποσότητα ινσουλίνης δεν είναι στο επίπεδο που χρειάζεται ο οργανισμός μας, η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα, παραμένοντας στο αίμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται η νόσος του σακχαρώδη διαβήτη.

Είδη Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης έχει τρεις βασικούς τύπους

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1: Στην περίπτωση αυτή, το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη
  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: Το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη αλλά όχι στην απαραίτητη ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός για να μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρα. Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη μορφή διαβήτη.
  • Διαβήτης της κύησης: Ο διαβήτης εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις περισσότερες φορές υποχωρεί μετά τον τοκετό. Όμως, είναι πιθανό το νεογνό να αναπτύξει διαβήτη στη μετέπειτα ζωή του, όπως και η μητέρα μετά από κάποια χρόνια.

 

Συμπτώματα & παράγοντες κινδύνου

Παρόλο που ο σακχαρώδης διαβήτης δεν παρουσιάζει συμπτώματα που γίνονται αντιληπτά από τους ασθενείς, υπάρχουν ορισμένοι προδιαθεσιακοί παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου:

·         Παχυσαρκία

·         Μεταβολικό σύνδρομο

·         Κληρονομικότητα

·         Διαβήτης Κύησης

·         Ηλικία άνω των 45 ετών

·         Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, αρτηριακής πίεσης, χοληστερίνης με χαμηλή HDL

Θεραπεία

Η θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη διαρκεί για όλη τη ζωή του ασθενούς και συμπεριλαμβάνει αλλαγή στον τρόπο ζωής του. Το πιο σημαντικό στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαβήτη είναι η σωστή ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωσή του, για το λόγο αυτό μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ή να τον επισκεφτείτε στην περίπτωση που έχετε κάποιον παράγοντα κινδύνου.

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright