Αντιμετώπιση Της Παχυσαρκίας Με Φαρμακευτική Αγωγή
Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια νόσος του μεταβολισμού, και πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως όλες οι χρόνιες νόσοι με συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο, χρόνια θεραπεία και τακτική παρακολούθηση.

Οι βασικοί στόχοι, όσον αφορά στη διαδικασία αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, είναι:

·         η πρόληψη επιπλοκών, διατηρώντας τον ασθενή μεταβολικά υγιή (εάν αυτό είναι δυνατόν) για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
·         η αποτροπή ή διαχείριση επιπλοκών, οι οποίες ενδεχομένως ήδη συμβαίνουν,
·         η εξάλειψη του στιγματισμού, καθώς και
·         η αποκατάσταση της ευεξίας, της θετικής εικόνας του σώματος και της αυτοεκτίμησης του ατόμου.

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από 2 βασικές παραμέτρους: το βαθμό της παχυσαρκίας και την παρουσία ή όχι επιπλοκών από τη νόσο.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, οι οποίες περιλαμβάνουν συστάσεις που αφορούν στις παρακάτω τρεις κατηγορίες παρέμβασης. Κάθε κατηγορία μπορεί να προσφέρει διαφορετικά επίπεδα απώλειας βάρους:

·         Θεραπεία με αλλαγή του τρόπου ζωής –Η αλλαγή τρόπου ζωής, η σωστή διατροφή και η άσκηση, η ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού, των γευμάτων και του ύπνου είναι τα πρώτα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Σε διάφορες μελέτες, οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, έχουν δείξει ότι μειώνουν το βάρος κατά 5-8% . Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι δεν είναι πάντα επαρκείς για τη διατήρηση της απώλειας βάρους, ειδικά όταν ο βαθμός της παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα αυξημένος, και χρειάζεται να συνδυαστούν με φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία.

·         Φαρμακευτική αγωγή – Η φαρμακευτική θεραπεία συστήνεται για άτομα με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30 kg / m2 ή πάνω από 27 kg / m2 αλλά με επιπλοκές ή νόσους που προκαλούνται από το αυξημένο βάρος (όπως σακχαρώδης διαβήτης, μεταβολικό σύνδρομο, υπνική άπνοια κλπ). Οι φαρμακευτικές επιλογές έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης και, ανάλογα με τις διαφορετικές κατηγορίες τους, μπορούν να επιφέρουν απώλεια βάρους 3-15%

·         Βαριατρική χειρουργική – Η χειρουργική θεραπεία συστήνεται για άτομα με ΔΜΣ >40 ή > 35 με τουλάχιστον 2 επιπλοκές από το αυξημένο βάρος σώματος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους, με κάθε επιλογή να προσφέρει διαφορετική αποτελεσματικότητα στην απώλεια βάρους η οποία κυμαίνεται μεταξύ 7-38%. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το σχετικό άρθρο στο siteμας.

therapeia-troposΘεραπεία με αλλαγή του τρόπου ζωής
Η θεραπεία με τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος όλων των θεραπειών παχυσαρκίας, ενώ πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή παρέμβασης σε όλα τα άτομα με ΔΜΣ ≥25 kg / m2. Είναι σημαντικό οι αλλαγές στον τρόπο ζωής να περιλαμβάνονται ως κομμάτι οποιασδήποτε παρέμβασης για απώλεια βάρους.


 

farmakeftiki-agogiΦαρμακευτική Αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαχείριση της νόσου.
Η θεραπεία με φάρμακα μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να τηρήσουν το επίπεδο συμμόρφωσής τους, να μειώσουν τους κινδύνους υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην πρόληψη ανάπτυξης επιπλοκών της παχυσαρκίας (π.χ. καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτης τύπου 2). Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να συστηθεί σε ασθενείς με ΔΜΣ ≥30 kg / m2 ή ≥27 kg / m2οι οποίοι παρουσιάζουν επιπλοκές που σχετίζονται με την παχυσαρκία και εφόσον η θεραπεία με τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής δεν προσφέρει επαρκές κλινικό όφελος για τα άτομα.

Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας μπορούν να δράσουν άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, επιτυγχάνοντας την απώλεια βάρους, π.χ. με τη μείωση της όρεξης. Επίσης, μπορεί να δράσουν περιφερικά είτε παρεμβαίνοντας στην απορρόφηση λίπους από το γαστρεντερικό είτε επηρεάζοντας την έκκριση ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη και την κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα,

Επιπλέον, τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας παίζουν σημαντικό ρόλο μετά από μια βαριατρική επέμβαση. Υπολογίζεται ότι το 10-20% όλων των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση, θα ανακτήσει το βάρος που έχασε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία με φάρμακα συστήνεται σε ασθενείς με μερική ανταπόκριση στην απώλεια βάρους ή σε ασθενείς που έχουν παρουσιάσει ανάκτηση βάρους μετά από βαριατρική επέμβαση.

Διαθέσιμα Φάρμακα Για Την Απώλεια Βάρους

Η ορλιστάτη είναι ένα χάπι απώλειας βάρους που αναστέλλει την παγκρεατική και γαστρική λιπάση, μειώνοντας την απορρόφηση λίπους στον γαστρεντερικό σωλήνα. Διατίθεται για λήψη με τα γεύματα, σε δόσεις 120 mg (Xenical) και 60 mg (Alli) OTC. Η λήψη του οδηγεί σε μικρή απώλεια βάρους, της τάξεως του 3-4% του αρχικού βάρους. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατήρηση προγράμματος διατροφής και άσκησης.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:

·         Μετεωρισμό με λιπαρές εκκρίσεις
·         Επείγουσα κένωση μετά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Οι παρενέργειες αυτές οδηγούν σε διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής συχνά.

Στην Ευρώπη έχουν πάρει έγκριση άλλα 2 φάρμακα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Η βουπροπιόνη / ναλτρεξόνη (Mysimba) συνδυάζει αναστολέα επαναπρόσληψης ντοπαμίνης / νορεπινεφρίνης και ανταγωνιστή υποδοχέα οπιοειδών. Το συγκεκριμένο φάρμακο ελέγχει την επιθυμία και τις εθιστικές συμπεριφορές που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην ταυτόχρονη διακοπή του καπνίσματος. Η χορήγηση ξεκινά με ημερήσια δόση 8/90 mg ανά δισκίο και σταδιακά αυξάνεται σε τέσσερα δισκία την ημέρα. Η λήψη του σχετίζεται με απώλεια βάρους 3-5% του αρχικού.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:

·         Δυσκοιλιότητα
·         Πονοκεφάλους
·         Αϋπνία
·         Ξηροστομία

Οι αντενδείξεις περιλαμβάνουν:

·         Ανεξέλεγκτη υπέρταση
·         Ιστορικό επιληπτικών κρίσεων
·         Χρήση οπιοειδών και εξάρτηση

Η λιραγλουτίδη (Saxenda) είναι ένας αγωνιστής του υποδοχέα του GPL-1 εγκεκριμένος και για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 (ως Victoza σε χαμηλότερη ημερήσια δόση) και ως ένεση απώλειας βάρους, ως Saxenda. Οι δόσεις ξεκινούν από 0,6 mg έως 3 mg την ημέρα, με μορφή υποδόριας ένεσης . Η λιραγλουτίδη καθυστερεί τη γαστρική κένωση και προκαλεί κορεσμό. Τα άτομα τα οποία ωφελούνται περισσότερο είναι είναι ενήλικες με διαβήτη ή προδιαβήτη καθώς και γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και αντίσταση στην ινσουλίνη
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:

·         Ναυτία
·         Έμετο
·         Διάρροια
·         Δυσκοιλιότητα
·         Κοιλιακό άλγος

Αντενδείκνυται σε ασθενείς με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μυελώδους καρκίνου του θυρεοειδούς.

Η σεμαγλουρίδη είναι ένα νέο φάρμακο που μόλις πήρε έγκριση από τον Αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Είναι ένας αγωνιστής του υποδοχέα του GPL-1 εγκεκριμένος και για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 που χορηγείται σε εβδομαδιαία βάση με υποδόρια ένεση. Το νέο αυτό φάρμακο, σε δοσολογία 2.4 mgανά εβδομάδα, φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα καθώς σχετίζεται με απώλεια βάρους έως και 15% του αρχικού το οποίο μπορεί να ενισχυθεί από την αλλαγή του τρόπου ζωής. Η σεμαγλουτιδη κυκλοφορεί και στην Ευρώπη για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε χαμηλότερη δοσολογία (1 mgανα εβδομάδα) ως Ozempic.

Θεραπευτικό πλάνο

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι τα φάρμακα παχυσαρκίας προορίζονται για μακροχρόνια χρήση, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί χρόνια ασθένεια. Είναι κατάλληλα για τη βελτίωση της υγείας, της ποιότητας ζωής και του σωματικού βάρους σε υπέρβαρους ασθενείς ή σε άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από το μεταβολικό προφίλ του κάθε ασθενή και από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας που επηρεάζει ή από πιθανές συννοσηρότητες που μπορεί να έχει.

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους αποτελούν μόνο ένα μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος θεραπείας που περιλαμβάνει επίσης διατροφική θεραπεία, σωματική δραστηριότητα και θεραπείες τρόπου ζωής γενικότερα. Πολύ συχνά η ψυχοθεραπεία για την ενίσχυση της αυτοαποτελεσματικότητας και την βελτίωση της σχέσης με το φαγητό είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική και μακροχρόνια αντιμετώπιση του προβλήματοςΠοιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την απώλεια βάρους;

Τα φάρμακα που διατίθενται σήμερα θεωρούνται, με έναν τρόπο, κατασταλτικά της όρεξης. Βοηθούν στον έλεγχο της πείνας και της όρεξης, έτσι ώστε να μπορείτε να παραμένετε συνεπείς στο πρόγραμμα διατροφής και άσκησής σας. Το μοναδικό μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για την απώλεια βάρους που έχει εγκριθεί από τον FDA και τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων είναι το orlistat.
Τα υπόλοιπα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα εμπίπτουν στην κατηγορία των συμπληρωμάτων. Αυτά δεν ελέγχονται από τους ελεγκτικούς οργανισμούς και δεν έχουν τις κατάλληλες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους. Επίσης μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία και να επηρεάσουν τη λειτουργία του ήπατος, των νεφρών και της καρδιάς. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα που βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Αυτά μπορούν να διατεθούν μόνο κατόπιν συνταγογράφησης από εξειδικευμένο ιατρό. Καθένα από αυτά τα φάρμακα έχει συγκεκριμένες ενδείξεις οι οποίες βασίζονται σε ιατρική αξιολόγηση. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα ή φάρμακα για την απώλεια βάρους αν δεν τα έχει εγκρίνει ιατρός ειδικός στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλείται από ποικίλους παράγοντες, ενώ αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για μια σειρά άλλων παθήσεων. Επομένως, είναι σημαντικό ο γιατρός σας να συνεργαστεί μαζί σας και να διασφαλίσει ότι ακολουθείτε μια ασφαλή και αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση.

ctamobile

ctamobile

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright