Εμβολιασμός COVID-19 & Θυρεοειδής
Γνωρίζουμε ότι πολλοί από εσάς προβληματίζεστε για το εάν τα νέα εμβόλια που δημιουργήθηκαν για να μας προστατεύσουν από την πανδημία COVID-19 είναι ασφαλή για τους ασθενείς με προβλήματα στον θυρεοειδή.

Για το λόγο αυτό, παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις:

Ως άτομο με προβλήματα του θυρεοειδούς, θα έχω προτεραιότητα για το εμβόλιο;
Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει το πρόγραμμα του εμβολιασμού με τις πιο ευάλωτες ομάδες. Έτσι, προτεραιότητα έχει το προσωπικό για φροντίδα στο σπίτι και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το υγειονομικό νοσοκομειακό προσωπικό και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Τα άτομα κάτω των 50 ετών αποτελούν ομάδα η οποία βρίσκεται τελευταία στη λίστα προτεραιότητας.

Το να έχετε μια διαταραχή του θυρεοειδούς, αυτό από μόνο του δεν σας κατατάσσει σε ομάδα υψηλής προτεραιότητας για τον εμβολιασμό.
Εάν λαμβάνετε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων στεροειδών, για παθήσεις του θυρεοειδούς, τότε μπορεί να είστε σε κατηγορία υψηλότερου κινδύνου και να πρέπει να εμβολιαστείτε πριν από άλλες ομάδες.
Ομοίως, εάν ακολουθείτε θεραπεία με αναστολείς τυροσινικής κινάσης (όπως Lenvatinib ή Sorafenib) ή χημειοθεραπεία για καρκίνο του θυρεοειδούς, τότε βρίσκεστε σε κατηγορία υψηλότερου κινδύνου και ενδέχεται να σας χορηγηθεί το εμβόλιο νωρίτερα.
Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να συζητήσετε σχετικά με τον ογκολόγο σας.

Πόσο ασφαλές είναι να κάνω το εμβόλιο;
Όπως σε όλα τα εμβόλια, το εμβόλιο κατά της COVID-19 υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα Προϊόντα Φαρμάκων και Υγειονομικής Περίθαλψης .

Κλινικές δοκιμές έχουν διεξαχθεί σε χιλιάδες ασθενείς και δεν έχουν δείξει σοβαρές παρενέργειες.
Όπως με άλλα προγράμματα εμβολιασμού, έτσι και εδώ, δεν υπάρχει κανένας γνωστός λόγος για τον οποίο κάποιος με διαταραχή του θυρεοειδούς δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο.
Δεδομένου ότι οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι συχνές, είναι βέβαιο ότι οι κλινικές δοκιμές έχουν συμπεριλάβει ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς
και δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Αναμένουμε την πλήρη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της δοκιμής για να ενημερωθούμε λεπτομερώς για τους ασθενείς με διαταραχές του θυρεοειδούς που έχουν μελετηθεί σε αυτές τις δοκιμές.

Θα αρρωστήσω εάν κάνω το εμβόλιο;
Μερικοί άνθρωποι θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα, όπως μυϊκούς πόνους ή δέκατα μετά από τους εμβολιασμούς. Αυτή είναι η αντίδραση του οργανισμού απέναντι στο εμβόλιο και δεν προκαλείται από την ίδια την πάθηση. Πιο σπάνια μπορεί να εμφανιστούν έντονες αλλεργικές αντιδράσεις, ιδίως σε άτομα που έχουν εμφανίσει στο παρελθόν αλλεργίες σε εμβόλια ή φάρμακα.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς δεν προδιαθέτουν σε αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών από το εμβόλιο.

Αν έχετε περισσότερες απορίες επικοινωνήστε με τον ιατρό σας που γνωρίζει το ατομικό σας ιστορικό και μπορεί να σας απαντήσει με λεπτομέρεια.
 
 
 
ctamobile
ctamobile

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright