Βιταμίνη D

Επικοινωνήστε με τη γιατρό

Αφήστε το σχόλιο ή την ερώτησή σας
και θα σας απαντήσουμε
το συντομότερο.

Βιταμίνη D: Οφέλη για τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη

 

Σε περίπτωση που δεν ζείτε σε τροπικό κλίμα καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους ή δεν παίρνετε προληπτικά συμπληρώματα, τότε μάλλον δεν έχετε αρκετή βιταμίνη D στον οργανισμό σας. Παρά τις εκτεταμένες εκπαιδευτικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης για το συγκεκριμένο θέμα, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, είναι πολύ συχνή και, όπως υπογραμμίζεται από τους περισσότεροι γιατρούς , αποτελεί ένα θέμα το οποίο πρέπει να εξετάζεται ετησίως

Γιατί είναι σημαντικό να ελέγχονται τακτικά τα επίπεδα της βιταμίνης D3 στον οργανισμό; Κυρίως επειδή τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D είναι ζωτικής σημασίας για σχεδόν κάθε σωματική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχημένης σύλληψης - για τους άνδρες και τις γυναίκες - και τη διατήρηση μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Επιπλέον, η βελτιστοποίηση των επιπέδων βιταμίνης D όσο το δυνατόν πιο άμεσα γίνεται, μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή εμφάνισης μίας σειράς σύγχρονων χρόνιων παθήσεων μετέπειτα στη ζωή.

Τι είναι η βιταμίνη D;

Ενώ το όνομά της είναι ελαφρώς παραπλανητικό, η βιταμίνη D αποτελεί και μια βιταμίνη και μια ορμόνη, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή σωματική λειτουργία. Το ψευδώνυμο "βιταμίνη του ήλιου", οφείλεται στο ότι η βιταμίνη D παράγεται κυρίως στο σώμα μας μέσω του ήλιου, ο οποίος απορροφάται από το δέρμα μας και μετατρέπεται σε μια πρόδρομη μορφή της βιταμίνης (μια προ-ορμόνη) από τη χοληστερόλη. Μπορούμε να λάβουμε μικρή ποσότητα βιταμίνης D από συγκεκριμένα τρόφιμα, ωστόσο η πλειοψηφία προέρχεται κυρίως από την έκθεσή μας στον ήλιο.

Ενώ όλα τα θρεπτικά συστατικά διαδραματίζουν σημαντικό συμβιωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας, η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι απαραίτητη για σχεδόν κάθε σωματικό σύστημα και λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων των μυοσκελετικών, γαστρεντερικών, νεφρικών, ενδοκρινικών και καρδιαγγειακών συστημάτων αλλά και του ανοσοποιητικού.

Επιπλέον, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγιή γονιδιακή έκφραση. Η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνη για το 3% της "γονιδιακής μεταγραφής", τη διαδικασία στην οποία τα κληρονομούμενα γονίδια εκφράζονται ή ενεργοποιούνται. Με άλλα λόγια, η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη θρέψη του σώματός μας, την προστασία των γονιδίων μας, την πρόληψη χρόνιων ασθενειών και τη διατήρηση της γενικότερης υγείας μας.

 

Βιταμίνη D & γονιμότητα

Ενώ οι έρευνες για το ρόλο της βιταμίνης D3 στη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη είναι σχετικά πρόσφατες, οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί είναι ελπιδοφόρες. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες ενός ζευγαριού να συλλάβει κατά την περίοδο μίας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η βιταμίνη D3 φαίνεται να επηρεάζει την ποιότητα του ενδομητρίου και να μειώνει την πιθανότητα αποβολής. Βοηθά επίσης στην σωστή εμφύτευση και πλακουντοποίηση (δημιουργία του πλακούντα).

Επιπλέον, νέες έρευνες υπογραμμίζουν ότι η διατήρηση της βιταμίνης Dσε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες. Με βάση τα νέα αυτά στοιχεία συστήνεται στους άνδρες που επιθυμούν τη βελτίωση του σπέρματος τους να ελέγχουν τα επίπεδα της βιταμίνης και να παίρνουν συμπληρωματική θεραπεία αν χρειάζεται έτσι ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες ταχείας σύλληψης.

 

Βιταμίνη D & εγκυμοσύνη

Ενώ η βελτιστοποίηση της βιταμίνης D θα ωφελήσει τις γυναίκες ανά πάσα στιγμή στη ζωή τους, είναι απολύτως απαραίτητο να διατηρούνται υψηλά τα επίπεδα (ιδανικά) πρίν τη σύλληψη και σίγουρα κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εγκυμοσύνη.

Σημαντικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο αναιμίας, διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας, βακτηριακής κολπίτιδας και μη προγραμματισμένης καισαρικής γέννησης. Όσον αφορά το μωρό, αριθμός μελετών έδειξε ότι τα επίπεδα βιταμίνης D κάτω του βέλτιστου επιπέδου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του αγέννητου μωρού με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου σωματικού βάρους, της μειωμένης γνωστικής λειτουργίας και του αυξημένου κινδύνου παχυσαρκίας, ενώ υπάρχει συσχέτιση και με αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη αυτό-άνοσων νοσημάτων στην ενήλικο ζωή.

Αν τα παραπάνω δεδομένα δεν είναι αρκετά για να γίνει σαφής η σημασία της βιταμίνης D, οι μελέτες δείχνουν ότι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο του μωρού μας για άσθμα κατά 40% αυξάνοντας την πρόσληψη βιταμίνης D. Επιπλέον, η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στη διατροφική ποιότητα του μητρικού γάλακτος. Συζητήστε με τον/την ιατρό σας σχετικά με το τι είναι καλύτερο για εσάς και το μωρό.

 

Βιταμίνη D & η υγεία του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι ένας από τους βασικούς ενδοκρινείς αδένες στο σώμα μας, επηρεάζοντας από το μεταβολισμό και τη θερμοκρασία του σώματος έως την ορμονική ισορροπία. Είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας στη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και την μετά τον τοκετό ανάκαμψη της γυναίκας. Επομένως, εάν επιθυμείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες για υγιή σύλληψη, εγκυμοσύνη και λοχεία, η προστασία του θυρεοειδούς σας είναι σημαντική.

Περαιτέρω μελέτες έχουν αποδείξει ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με χρόνιες καταστάσεις θυρεοειδούς όπως αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδα Hashimoto και η νόσος του Graves.

Βιταμίνη D & ανοσία

Η λήψη αρκετής βιταμίνης D είναι εξίσου σημαντική και για την ισορροπημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Συγκεκριμένα, τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά το έμφυτο και προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα με ποικίλους τρόπους. Αυτό συμπεριλαμβάνει την ενίσχυση της γενετικής έκφρασης των λευκών αιμοσφαιρίων κατά τους χειμερινούς μήνες, βοήθεια στο ανοσοποιητικό σύστημα να προσαρμοστεί και να αποτρέψει τη μόλυνση, μειώνοντας τη φλεγμονή και μειώνοντας την πιθανότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D στον οργανισμό έχει επίσης συσχετιστεί με μια ποικιλία αυτοάνοσων παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο λύκος, ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι ασθένειες του θυρεοειδούς όπως η νόσος του Hashimoto και του Graves. Οι αυτοάνοσες παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για υπογονιμότητα και αποβολές του πρώτου τριμήνου. Η διατήρηση φυσιολογικών τιμών της βιταμίνης D μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα δρώντας τροποποιητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα

 

Αν σχεδιάζετε μια εγκυμοσύνη ή αντιμετωπίζετε καθυστέρηση στην επίτευξη μιας εγκυμοσύνης ζητήστε στη βοήθεια ενός ειδικού Ενδοκρινολόγου όσον αφορά τη σωστή λήψη σκευασμάτων βιταμίνης D και τη διατήρηση θεραπευτικών επιπέδων. Συζητήστε με τον ιατρό σας την επαρκή λήψη της βιταμίνης εάν είσαστε ήδη έγκυος ή θηλάζετε.

Η βιταμίνη Dμπορεί να γίνει σύμμαχός σας στην προσπάθεια για δημιουργία οικογένειας και στη επίτευξη μια υγιούς εγκυμοσύνης.

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright