10 Συνήθειες Που Σαμποτάρουν Τη Θεραπεία Με Ινσουλίνη

Για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (σε αυτές τις περιπτώσεις είτε το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη), καθώς και για πολλά άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (στην περίπτωση αυτή το σώμα δεν ανταποκρίνεται καλά στην ινσουλίνη που παράγει), η θεραπεία με ινσουλίνη είναι απαραίτητη.

Η ένεση ινσουλίνης μπορεί να βοηθήσει το σώμα να διαχειριστεί καλύτερα τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα ή να την αποθηκεύσει για μελλοντική χρήση, διατηρώντας το σάκχαρο σε υγιή επίπεδα και βοηθώντας στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Ωστόσο, ο τρόπος και το σημείο όπου κάνετε την ένεση οποιουδήποτε τύπου ινσουλίνης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μία ακατάλληλη θεραπεία ινσουλίνης μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου και την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης.

Συμβουλευτείτε τον ενδοκρινολόγο σας σχετικά με την κατάλληλη για εσάς στρατηγική η οποία θα κάνει πιο αποδοτική τη θεραπεία με ινσουλίνη.

Επίσης, αποφύγετε τα παρακάτω κοινά λάθη έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι αξιοποιείτε στο έπακρο τη θεραπεία σας.

1. Μειωμένοι Έλεγχοι των Επιπέδων Σακχάρου

Ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου σας βοηθά να γνωρίζετε πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται στα φάρμακα, τα τρόφιμα και τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας. Παράλληλα, μπορεί να βοηθήσει εσάς και το γιατρό σας να προσδιορίσετε τη σωστή ποσότητα βασικής και γευματικής ινσουλίνης. Τα επίπεδα σακχάρου σε φάση νηστείας αντικατοπτρίζουν το πώς λειτουργεί η βασική ινσουλίνη, ενώ τα επίπεδα σακχάρου πριν από το γεύμα και το απόγευμα αποτελούν ένα καλό βαρόμετρο για το πώς η γευματική ινσουλίνη καλύπτει την πρόσληψη τροφής και υδατανθράκων.

Οι έξυπνες στρατηγικές για να μπορείτε να ελέγχετε σωστά το σάκχαρό σας περιλαμβάνουν την επιλογή ενός μετρητή γλυκόζης που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας, τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εύκολα.

Επίσης, θα πρέπει να βρείτε τρόπους για να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να ελέγχετε το σάκχαρο. Μπορεί να είναι ένα χαρτάκι κολλημένο στο ψυγείο, μια υπενθύμιση στο τηλέφωνό σας ή κάποια άλλη συσκευή - ό, τι θεωρείτε ότι λειτουργεί καλύτερα.

Μπορεί επίσης να κριθεί απαραίτητη η χρήση διαρκούς ελέγχου της γλυκόζης μέσω ειδικής συσκευής (μετρητές συνεχούς καταγραφής γλυκόζης) που τοποθετείται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Η συσκευή αυτή παρακολουθεί συνεχώς τις μετρήσεις σακχάρου και στέλνει αυτές τις πληροφορίες σε μηχανή ανάγνωσης ή σε κάποια εφαρμογή τηλεφώνου.
Οι περισσότερες συσκευές απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου βαθμονόμηση με αναγνώσεις γλυκόζης στο αίμα με ραβδί δακτύλου και συνήθως μπορούν να φορεθούν από 7 έως 14 ημέρες, ανάλογα με την εταιρεία.

2. Παράλειψη των Δόσεων Ινσουλίνης

Μπορεί να είναι δύσκολο να πρέπει να θυμάστε πάντα τη λήψη ινσουλίνης, ειδικά όταν είστε απασχολημένοι με τη δουλειά ή το σχολείο. Όμως είναι απίστευτα σημαντικό και θα πρέπει να το θέσετε ως προτεραιότητα. Δεδομένου ότι η βασική ινσουλίνη λαμβάνεται μόνο μία φορά την ημέρα, επιλέξτε μια ώρα που σας ταιριάζει, (π.χ. με το πρωινό ξύπνημα) και κάντε τη μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας.
Τοποθετήστε τα αναλώσιμα της ινσουλίνης δίπλα στο ξυπνητήρι, ανάμεσα στα καλλυντικά, το μακιγιάζ ή δίπλα στην κρέμα ξυρίσματος- σε οποιοδήποτε εμφανές σημείο, έτσι ώστε να μη μπορείτε να το αγνοήσετε.

Εάν λαμβάνετε γευματική ινσουλίνη προσπαθήστε να έχετε ένα έξτρα σετ από τα αναλώσιμα ινσουλίνης στην εργασία ή στην τσάντα που κρατάτε, έτσι ώστε η αγωγή να είναι πάντα εύκολα προσβάσιμη όταν τη χρειάζεστε. Ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι στο τηλέφωνό σας ή βρείτε κάποιον άλλο τρόπο για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι πρέπει να πάρετε την ινσουλίνη το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα πριν το φαγητό.

3. Παράλειψη Γευμάτων

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ινσουλίνης για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Εάν πάρετε γευματική ινσουλίνη ταχείας δράσης και ξεχάσετε να φάτε ή τρώτε λιγότερο από το φυσιολογικό, το επίπεδο σακχάρου μπορεί να μειωθεί επικίνδυνα.

Μια προσέγγιση που σε μερικούς ανθρώπους λειτουργεί είναι να ξεκινήσετε τη μέρα προγραμματίζοντας τα διατροφικά μοτίβα που θα ακολουθήσετε για μια δεδομένη ημέρα και εβδομάδα, όπως ένα μεγάλο πρωινό που ακολουθείται από ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα και ένα ακόμη ελαφρύτερο δείπνο. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε και να σχεδιάσετε γεύματα κατά τα οποία οι ενέσεις γευματικής ινσουλίνης γίνονται σε πιο προβλέψιμες ώρες της ημέρας.

4. Επιλογή Ανθυγιεινών Φαγητών

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να περιορίζουν τα ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως ο χυμός, η σόδα ή οι καραμέλες, μόνο κατά τη διόρθωση της υπογλυκαιμίας . Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζαχαρούχα ποτά θα αυξήσουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου και δεν θα έχουν αντιστοιχία με τη μέτρηση της δόσης γευματικής ινσουλίνης, η οποία βασίζεται στην κατανάλωση γευμάτων παρόμοιου μεγέθους και περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες όλη την ημέρα.

Συνηθίστε να επιλέγετε λιγότερο επεξεργασμένες πηγές υδατανθράκων, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως και εξισορροπήστε τα γεύματά σας με άπαχη πρωτεΐνη και υγιή λίπη για να διατηρήσετε το σάκχαρό σας σταθερό.

Ένας τρόπος για να καταναλώνετε πιο υγιεινά τρόφιμα και να μειώσετε τους υδατάνθρακες, είναι να επιλέξετε αυτά που προέρχονται από τη γη και δεν έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία.

5. Αυξημένη Επίδραση του Άγχους

Η ψυχική σας υγεία παίζει μεγάλο ρόλο στα επίπεδα σακχάρου. Πώς; Το συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις στο σάκχαρο. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή το άγχος προκαλεί την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη.

Προσπαθήστε να εντοπίσει τους στρεσογόνους παράγοντες και τις πηγές χρόνιου άγχους στη ζωή σας. Στη συνέχεια, αναζητήστε μια τεχνική χαλάρωσης που σας ταιριάζει. Συζητήστε με το γιατρό σας για ιδέες.
Φροντίστε να κοιμάστε σωστά. Ακούστε μουσική. Απενεργοποιήστε όλες τις συσκευές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν είναι δυνατόν, αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για να κάνετε πράγματα που θα σας απαλλάξουν από το άγχος - κάντε ένα μάθημα γιόγκα, κάντε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, αφιερώστε χρόνο για να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να χαλαρώσετε με φίλους ή καθιερώστε μια χαλαρωτική ρουτίνα την ώρα του ύπνου η οποία θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.

6. Περιορισμός Αεροβικής Άσκησης

Κάθε άσκηση είναι καλή για την υγεία σας. Για παράδειγμα, η αεροβική άσκηση είναι ιδανική για την καρδιά και τη μέση. Η άρση βαρών και άλλες ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών λειτουργούν συγκεκριμένα. Η τακτική άσκηση αντιστάσεων βοηθά στην δόμηση και διατήρηση της μυϊκής μάζας, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει την ευαισθησία σε όλους τους τύπους ινσουλίνης. Συζητήστε με τον Ενδοκρινολόγο σας την τροποποίηση των δόσεων ινσουλίνης κατά την άσκηση καθώς η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει σημαντική πτώση του σακχάρου.

7. Κάπνισμα

Το κάπνισμα όχι μόνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά μπορεί να δυσκολέψει τη διαχείριση της κατάστασης. Το κάπνισμα αυξάνει σε μεγάλο βαθμό το σάκχαρο στο αίμα, καθώς επίσης το επηρεάζει προκαλώντας χρόνια φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη.

8. Μειωμένη Κατανάλωση Νερού

Δεν είναι μόνο αυτό που τρώτε, αλλά και αυτό που πίνετε - ή δεν πίνετε - που μπορεί να αλλάξει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης. Η ενυδάτωση που προσφέρει η άφθονη κατανάλωση νερού βοηθά τα νεφρά σας να καθαρίσουν τα επιπλέον σάκχαρα που υπάρχουν μέσα στο αίμα. Επίσης βοηθά τα φάρμακα, όπως η ινσουλίνη, να δρουν καλύτερα, βοηθώντας στη διατήρηση της καλής ροής του αίματος. Έτσι το φάρμακο μπορεί να φτάσει στους ιστούς και τα κύτταρα όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Ένα καλός τρόπος για να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι να έχετε μαζί σας συνεχώς ένα μπουκάλι που μπορείτε να ξαναγεμίζετε με νερό και το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πολύ.

9. Αυξημένο Σωματικό Βάρος

Η ίδια η θεραπεία με ινσουλίνη σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα πρόσληψης βάρους και συσσώρευση κοιλιακού λίπους. Η απώλεια των περιττών κιλών μπορεί να συντελέσει στη βελτίωση της ευαισθησίας του οργανισμού σας στην ινσουλίνη. Και δε χρειάζεται να χάσετε πολλά κιλά για να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα, σύμφωνα με το American Diabetes Association (ADA). Η μείωση μόλις 5 με 7 κιλών μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τα επίπεδα σακχάρου και να ελέγξετε το διαβήτη σας. Πολλά άτομα δυσκολεύονται να χάσουν βάρος χωρίς επαγγελματική βοήθεια, γι’ αυτό το λόγο μπορεί να ζητήσετε από τον Ενδοκρινολόγο σας να σας βοηθήσει.

10. Ένεση Ινσουλίνης Πάντα Στο Ίδιο Σημείο

Η ινσουλίνη απορροφάται σε διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με το σημείο όπου κάνετε την ένεση. Όταν γίνεται στην κοιλιά, η ινσουλίνη εισέρχεται ταχύτερα στο αίμα, λίγο πιο αργά όταν γίνεται στο άνω μέρος των χεριών, ενώ επιβραδύνεται ακόμη περισσότερο όταν γίνεται στους μηρούς και τους γλουτούς.

Θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα εάν η ένεση ινσουλίνης πραγματοποιείται στην ίδια περιοχή σώματος, όμως αλλάζοντας το σημείο όπου κάνετε την ένεση κάθε ημέρα. Η ένεση ινσουλίνης στο ίδιο σημείο συνεχώς μπορεί να προκαλέσει σκληρά λιπώματα στο σώμα, με αποτέλεσμα να μην απορροφάται σωστά η ινσουλίνη.
Μπορείτε να κάνετε ένεση της συνήθους δόσης ινσουλίνης σε μία από αυτές τις περιοχές –όμως σταδιακά η απορρόφηση της ινσουλίνης θα είναι 50 τοις εκατό μικρότερη.

Αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη και βρίσκεστε σε αγωγή με ινσουλίνη συζητήστε με τον Ενδοκρινολόγο σας πως μπορείτε να αποφύγετε τα λάθη αυτά που μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ρύθμιση του σακχάρου σας.

ctamobile

ctamobile

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright