Εμμηνόπαυση
Εμμηνόπαυση

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Η εμμηνόπαυση είναι η περίοδος της ζωής μιας γυναίκας όταν η περίοδος της τελειώνει και δεν μπορεί πλέον να μείνει έγκυος με φυσιολογικό τρόπο. Οι αλλαγές που προκαλεί η εμμηνόπαυση ξεκινούν όταν οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν ωάρια και ελαττώνουν την παραγωγή ορμονών τους. Οι βασικές ορμόνες που παράγουν οι ωοθήκες είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, και αυτές βοηθούν στην διατήρηση της περιόδου κάθε μήνα.

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 51 χρόνια, αλλά κυμαίνεται από γυναίκα σε γυναίκα μεταξύ των ηλικιών 47 έως 55 ετών. Στις γυναίκες που καπνίζουν η εμμηνόπαυση έρχετε νωρίτερα, κατά μέσω όρο στα 49 χρόνια. Σημαντικό ρόλο στην ηλικία εμμηνόπαυσης παίζουν τα γονίδια και η ηλικία που μπήκε σε εμμηνόπαυση η μητέρα σας θα επηρρεάσει και εσάς.

Γνωρίζετε ότι αν καπνίζετε μπορεί να έχετε εμμηνόπαυση σε μικρότερη ηλικία;


Κλιμακτήριος

Πριν την οριστική διακοπή της περιόδου, προηγείται μια περίοδος 4-5 χρόνων όπου αρχίζουν να πέφτουν σταδιακά τα επίπεδα των οιστρογόνων και η γονιμότητα μειώνεται σημαντικά. Η περίοδος αυτή είναι γνωστή ως κλιμακτήριος. Στην περίοδο αυτή τα επίπεδα των ορμονών μπορεί να έχουν μεγάλες διακυμάνσεις και αρχίζουν σιγά σιγά να περουσιάζονται τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (τα συμπτώματα αυτά και οι διαταραχές στην περίοδο, κάποιες φορές, μπορεί να προηγηθούν της εμμηνόπαυσης μέχρι και 10 χρόνια). Οι περίοδος δεν είναι σταθερή, η διάρκεια και η συχνότητα μπορεί να αλλάζει από μήνα σε μήνα, μπορεί ακόμα να μην έρχεται περίοδος κάθε μήνα, αλλά μια γυναίκα μπορεί ακόμα να μείνει έγκυος, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν δεν είναι επιθυμητή μια εγκυμοσύνη. Στα αρχικά στάδια της εμμηνόπαυσης, επειδή τα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί να έχουν πολύ απότομες διακυμάνσεις, οι περίοδοι μπορεί να είναι πιο συχνές και η απώλεια αίματος πιο έντονη. Σταδιακά η ωοθήκες σταματούν να παράγουν ωάρια, η περίοδος σταματά και η γονιμότητα τελειώνει. Πολλές γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν και σεξουαλική δυσλειτουργία σαν αποτέλεσμα των χαμηλών ορμονών.
Όταν δεν έρθει περίοδος για ένα χρόνο και πλέον τότε μια γυναίκα έχει μπει στην εμμηνόπαυση.

Σε κάποιες περιπτώσεις η εμμηνόπαυση μπορεί να έρθει απότομα:

  • Αν αφαιρεθούν χειρουργικά οι ωοθήκες
  • Μετά από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία
  • Λόγω παθήσεων της υπόφυσης ή των ωοθηκών
  • Σε περίπτωση πολύ σοβαρής για τον οργανισμό ασθένειας
Τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να νιώσετε είναι διαταραχή στη διάθεση, κυκλοθυμία και εξάψεις. Μπορεί να έχετε επίσης διαταραχή στη μνήμη και τη συγκέντρωση, διαταραχή στον ύπνο, αίσθηματ θλίψης και, κάποιες φορές, κατάθλιψη. Στην φάση αυτή μπορεί να έχετε προβλήματα στο σεξ είτε λόγω ξηρότητας του κόλπου (από τα χαμηλά οιστρογόνα) είτε λόγω ελαττωμένης επιθυμίας.

Πολλά από τα συμπτώματα αυτά συνήθως βελτιώνονται με τα χρόνια όταν το σώμα συνηθίσει να ζει με χαμηλότερα επίπεδα οιτρογόνων.
Παρ’όλο που η εμμηνόπαυση είναι μια δύσκολη περίοδος και σωματικά και ψυχολογικά, πολλές γυναίκες την βλέπουν σαν μια νέα περίοδο της ζωής τους χωρίς τους περιορισμούς της περιόδου και της γονιμότητας.

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι στη ζωή κάθε γυναίκας. Πρέπει να το περιμένετε, να ενημερωθείτε γι΄αυτό για να ξέρετε τι να περιμένετε και πώς να το αντιμετωπίσετε.

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright