Θυρεοειδής και κύηση
Θυρεοειδής και κύηση

Η εγκυμοσύνη προκαλεί μεγάλες αλλαγές στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και επηρεάζει τη λειτουργία του αδένα ακόμα και σε γυναίκες που δεν έχουν κάποια νόσο του θυρεοειδούς. Οι αλλαγές αυτές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη, καθώς και το γενονός ότι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της εγκυμοσύνης και το αναπτυσσόμενο μωρό, κάνουν απαραίτητη την στενή παρακολούθηση της λειτουργίας του σε γυναίκες που παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.

Γνωρίζετε ότι η εγκυμοσύνη προκαλεί μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του θυρεοειδούς και τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών; Για το λόγο αυτό προβλήματα με τη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη.

Ο έλεγχος του θυρεοειδούς δεν περιλαμβάνεται στις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί μια εγκυμοσύνη,αν η μέλλουσα μαμά δεν έχει κάποιο ιστορικό πάθησης του θυρεοειδούς . Συστήνεται όμως, από τους περισσότερους ιατρούς τουλάχιστον ο έλεγχος της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) αν δεν υπάρχει κάποιος πρόσφατος έλεγχος.
Αντίθετα, απαραίτητος είναι ο έλεγχος όταν:

  • Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό
  • Υπάρχει ιστορικό υπογονιμότητας ή αποβολών πρώτου τριμήνου
  • Υπάρχει ιστορικό νόσου του θυρεοειδούς
  • Υπάρχει ιστορικό άλλου αυτοάνοσου νοσήματος
  • Η έγκυος παίρνει κάποιο φάρμακο για το θυρεοειδή της
  • Βρίσκουμε έναν διογκωμένο θυρεοειδή (βρογχοκήλη) στην κλινική εξέταση

 Πολύ σημαντικό επίσης να τονίσουμε είναι ότι ένα 7% περίπου των γυναικών που δεν είχαν πρόβλημα πριν την εγκυμοσύνη, μπορεί να αναπτύξουν κάποια διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς ακόμα και ένα χρόνο μετά την εγκυμοσύνη. Για το λόγο αυτό καλό είναι να γίνεται και ένας έλεγχος του θυρεοειδούς στην πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο, γύρω στις 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Αν γνωρίζετε ή φοβάστε ότι έχετε κάποια πάθηση του θυρεοειδούς  και σχεδιάζετε μια εγκυμοσύνη, μπορούμε να απαντήσουμε στις απορίες σας και μαζί να εξασφαλίσουμε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright