Μέχρι και πριν από μερικούς μήνες, ο κόσμος δεν ήξερε σχεδόν τίποτα για τον COVID-19, μία ασθένεια που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2. Αυτό που γνωρίζαμε αρχικά ήταν ότι τα συμπτώματα έμοιαζαν να μιμούνται ένα σοβαρό κρυολόγημα ή γρίπη (τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, δύσπνοια, πυρετό, ρίγη, πόνο στο σώμα και πονόλαιμο), ενώ γνωρίζαμε ότι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πεθαίνουν.
Καθώς περνούσε ο καιρός όμως, ερευνητές και επιδημιολόγοι άρχισαν να ενώνουν τα κομμάτια του παζλ της νόσου, ανακαλύπτοντας δημογραφικά στοιχεία κινδύνου (όπως ασθενείς με
παχυσαρκία και
διαβήτη) και ιδιαίτερα συμπτώματα (όπως απώλεια γεύσης και μυρωδιάς, ερυθρότητα στα δάχτυλα των ποδιών και ξαφνικές αναφυλαξίες).
Η έρευνα γύρω από τον ιό συνεχίζει να αυξάνεται, δίνοντας μεγαλύτερο φως στους πραγματικούς κινδύνους για την υγεία που προκαλεί ο COVID-19. Η κατανόηση της φύσης μιας πανδημίας τέτοιου μεγέθους σημαίνει σωτηρία ανθρώπινων ζωών και κατάλληλη γνώση για τους τρόπους πρόληψης περαιτέρω μόλυνσης.
Νέα έρευνα δείχνει με ποιον τρόπο ο Κορονοϊός μπορεί να επηρεάσει το θυρεοειδή
Πρόσφατα, το περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism δημοσίευσε μια περίληψη άρθρου που διερεύνησε τη σύνδεση μεταξύ του SARS-CoV-2 και της υγείας του θυρεοειδούς. Σε αυτό περιγράφεται η περίπτωση ασθενούς (που προηγουμένως δεν έπασχε από κάποια θυρεοειδική πάθηση) ο οποίος βρέθηκε με υποξεία θυρεοειδίτιδα κατόπιν διάγνωσής του με τον COVID-19. Η υποξεία θυρεοειδίτιδα είναι μία νόσος του θυρεοειδούς, ιογενούς ή μετα-ιικής προέλευσης και ονομάζεται επίσης «De Quervain's», «κοκκιωματώδης θυρεοειδίτιδα» ή «θυρεοειδίτιδα γιγαντιαίων κυττάρων».
Φαίνεται ότι η σχέση μεταξύ COVID-19 και των παθήσεων του θυρεοειδούς είναι σαφής. Ο συγγραφέας της μελέτης, Francesco Latrofa MD του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πίζας στην Ιταλία έγραψε: «Λόγω της χρονολογικής σύνδεσης των δύο γεγονότων, ο SARS-CoV-2 μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για την εμφάνιση υποξείας θυρεοειδίτιδας».
Κύριος στόχος του άρθρου ήταν να ενημερώσει τους γιατρούς ότι η συγκεκριμένη πάθηση θα μπορούσε να εμφανιστεί έπειτα από μόλυνση με COVID-19. Με το πέρασμα του χρόνου και την περαιτέρω έρευνα, μπορεί να υπάρξουν και άλλοι ασθενείς που έχουν ή θα αναπτύξουν υποξεία θυρεοειδίτιδα.
Τι είναι η υποξεία θυρεοειδίτιδα;
Η υποξεία θυρεοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα που προκύπτει από ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Οι ιοί που μολύνουν την ανώτερη αναπνευστική οδό περιλαμβάνουν γρίπη, αδενοϊό, παρωτίτιδα, εντεροϊούς κ.α. Λαμβάνοντας υπόψη την τάση του να παρουσιάζεται μετά από ιογενείς λοιμώξεις, είναι εύκολο να καταλάβουμε με ποιον τρόπο ο COVID-19 και η υποξεία θυρεοειδίτιδα συνδέονται.
Αυτοί οι τύποι ιών - όπως η γρίπη - συνήθως προκαλούν φλεγμονή της ρινός, του λαιμού ή της τραχείας και τείνουν να υποχωρήσουν σε διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων. Η φλεγμονή σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη ροή αίματος προς το όργανο που μεταφέρει τα κύτταρα για την καταπολέμηση της μόλυνσης. Τα συμπτώματα της φλεγμονής περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο, ερυθρότητα και αίσθημα καύσου.
Η ιογενής λοίμωξη πυροδοτεί τη φλεγμονή, προκαλώντας πρήξιμο και πόνο στην περιοχή του θυρεοειδούς. Επίσης, η βραχνάδα και η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να εμφανιστούν λόγω πίεσης στο λαιμό.
Κάτι τέτοιο μπορεί να φαίνεται ως ένα κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο δεν πρόκειται για απλό πόνο στο λαιμό, αλλά για έντονο πόνο στην περιοχή του θυρεοειδούς, πιο έντονο στην ψηλάφηση, που μπορεί να αντανακλά και στα αυτιά.
Η υποξεία θυρεοειδίτιδα μπορεί να αρχίσει να αλλοιώνει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών του σώματος με γρήγορες εναλλαγές των επιπέδων τους.
Αρχικά, επηρεάζει τα θυλάκια του θυρεοειδούς και τους σάκους αποθήκευσης ορμονών, οι οποίοι στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσουν μια αρχική αύξηση της παραγωγής ορμονών (φάση υπερθυρεοειδισμού). Αυτό στη συνέχεια οδηγεί σε εξάντληση των αποθηκευμένων ορμονών των θυρεοειδικών ορμονών καθώς τα θυλάκια του σώματος προσπαθούν να επιδιορθωθούν και να ξαναγεμίσουν με ορμόνες τα θυλάκια του θυρεοειδούς (φάση υποθυρεοειδισμού). Αν η φλεγμονή αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ο λειτουργία του θυρεοειδούς επιστρέφει σταδιακά στο φυσιολογικό. Αν ο θυρεοειδής υποστεί μεγάλη καταστροφή τότε μπορεί ο υποθυρεοειδισμός να είναι μόνιμος.
Στη φάση του υπερθυρεοειδισμού υπάρχουν ποικίλα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως άγχος, απώλεια μαλλιών, απώλεια βάρους, εφίδρωση και εντερικά προβλήματα, ταχυκαρδία, τρέμουλο, συναισθηματική αστάθεια.
Στη φάση του υποθυρεοειδισμού τα συμπτώματα αλλάζουν και μπορεί να έχουμε θλίψη, αύξηση βάρους, υπερβολική κόπωση, ακόμη και εγκεφαλική σύγχυση.
Συμπτώματα
«Είναι σημαντικό ο ασθενής να μπορεί να αναγνωρίσει τα συμπτώματα πόνου στο λαιμό και αυτά του υπερθυρεοειδισμού μετά από λοίμωξη, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει αποτελεσματική διάγνωση, να γίνει έλεγχος για πιθανή λοίμωξη από COVID -19 και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.
Θα πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω συμπτώματα:
- Πόνο στην περιοχή του θυρεοειδούς (που βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού σας)
- Πόνος στην κατάποση
- Εφίδρωση
- Πυρετό
- Έντονη πείνα
- Υπερκινητικότητα
- Ταχυκαρδία
- Αϋπνία
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Τρέμουλο
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι βρίσκεστε στην πρώτη φάση της υποξείας θυρεοειδίτιδας και ότι το σώμα σας παράγει υπερβολική ορμόνη. Αυτό στη συνέχεια μπορεί να ακολουθηθεί από τη μείωση των θυρεοειδικών ορμονών.
Σύμφωνα με μελέτη του 2019 στο International Journal of Molecular Sciences, ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο - λόγω γενετικής διάθεσης - για την ανάπτυξη υποξείας θυρεοειδίτιδας ή για τις υποτροπές της. Μένει να γίνει γνωστό αν υπάρχει γενετική προδιάθεση και για την βαρύτητα της νόσου από COVID-19.
Διάγνωση και Θεραπεία
Η ασθένεια συνήθως διαγιγνώσκεται με εξετάσεις αίματος και απεικονιστικό έλεγχο (όπως είναι το υπερηχογράφημα). Ο Ενδοκρινολόγος θα προχωρήσει σε εξετάσεις για τη λειτουργία του θυρεοειδούς με σκοπό την αξιολόγηση στα επίπεδα των ορμονών T3, T4 και TSH καθώς και η διαφορική διάγνωση από αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες (με τον έλεγχο των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων). Επιπλέον, μπορεί να πραγματοποιηθούν εξετάσεις για τους δείκτες της φλεγμονής που ονομάζονται ρυθμός καθίζησης ερυθροκυττάρων και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη. Εάν έχετε πρώιμα στάδια υποξείας θυρεοειδίτιδας, οι δύο αυτοί δείκτες θα είναι αυξημένοι.
Φροντίστε να μιλήσετε με τον ενδοκρινολόγο σας για οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημάδια ή συμπτώματα - ιδιαίτερα εάν είχατε ή πιστεύετε ότι είχατε COVID-19. Ευτυχώς, υπάρχει δυνατότητα πλήρους ίασης αν ακολουθήσει κανείς κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία. Μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες, αλλά η πρόγνωση για πλήρη ίαση από την υποξεία θυρεοειδίτιδα είναι εξαιρετική.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες όπου αυξάνεται η συχνότητα ιογενούς υποξείας θυρεοειδίτιδας.