Διατροφογενετική
ΔΙΑΤΡΟΦΟΓΕΝΕΤΙΚΗ- Μια νέα επιστήμη μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία


 

Το DNA μας είναι αυτό που μας κάνει μοναδικούς. 

Από το χρώμα των ματιών μας μέχρι την ικανότητα ευλυγισίας  μας, τα γονίδιά μας έχουν μια βαθιά επίδραση τόσο στην εμφάνισή μας όσο και στην υγεία μας. 

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα γονίδιά μας επηρεάζουν, μεταξύ άλλων, την προδιάθεση μας για χρόνιες παθήσεις, τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τις τροφές, την αποβολή των τοξινών, την προδιάθεσή μας προς αύξηση του σωματικού βάρους και την ανταπόκριση σε διάφορους τύπους άσκησης.

 

Η επιστ ήμη της γενετικής αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και κινούμαστε όλο και πιο κοντά σε ένα σύστημα εξατομικευμένης, «προσωποποιημένης» ιατρικής (personalizedmedicine) που θα επικεντρώνεται στην πρόληψη ασθενειών με βάση τον προσωπικό κίνδυνο και στην αντιγήρανση.

 

Η νέα και αναπτυσσόμενη επιστήμη της Διατροφογενετικής έχει ως στόχο να προσδιορίσει την γενετική ευαισθησία σε ασθένειες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η κοιλιοκάκη) , καθώς και τους τρόπους με τους οποίους οι πολύ μικρές διαφορές στα γονίδιά μας μπορούν να μεταβάλλουν τις επιδράσεις της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Κατανοώντας την αλληλεπίδραση του γενετικού παράγοντα με το περιβάλλον είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε εξατομικευμένα μοντέλα πρόληψης, διατροφής και άσκησης για να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική διαχείριση του σωματικού μας βάρους και την βελτίωση της υγείας μας.

 

Με την επιστήμη της Διατροφογενετικής μπορούμε να ελέγξουμε την προσωπική ικανότητα του οργανισμού μας στα εξής:

·         Δυσανεξία στη λακτόζη

·         Ευαισθησία στους υδατάνθρακες 

·         Ευαισθησία στο κορεσμένο λίπος

·         Προδιάθεση για παχυσαρκία

·         Πιθανή προδιάθεση για εμφάνιση κοιλιοκάκης (Δυσανεξία στη γλουτένη)

·         Ευαισθησία στον καφέ, το αλκοόλ και το αλάτι

·         Αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού - ανάγκη σε αντιοξειδωτικές ουσίες μέσω διατροφής

·         Ικανότητα καταπολέμησης της φλεγμονής - ανάγκη σε ω3 λιπαρά οξέα

·         Ικανότητα αποτοξίνωσης - ανάγκη σε σταυρανθή λαχανικά

·         Ανάγκη σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη D

·         Τον κατάλληλο τρόπο άσκησης για διαχείριση του σωματικού βάρους αλλά και βελτίωση αθλητικών επιδόσεων 

 

Με τη λήψη δείγματος κυττάρων από το στόμα και σιέλου, γίνεται η απομόνωση και ανάλυση του DNA σε ειδικό εργαστήριο της εταιρείας DNAfit στην Αγγλία www.dnafit.com. Παράλληλα διενεργείται κλινική εξέταση και λεπτομερής λήψη ιστορικού, καταγραφή παραγόντων κινδύνου και εργαστηριακός έλεγχος. Στη συνέχεια τα προσωπικά αποτελέσματα αποστέλλονται σε εμάς, όπου προχωράμε στην κατάρτιση εξειδικευμένου προγράμματος διατροφής και πρόληψης που βασίζεται στον προσωπικό σας γονότυπο. Το πρόγραμμα διατροφής είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να εστιάζει στην απόκτηση ή διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος και στην πρόληψη ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

 

Το τεστ DNAδεν είναι διαγνωστικό τεστ ούτε αποτελεί θεραπευτικό μέσο. Είναι ένας διατροφογενετικός έλεγχος ο οποίος πρέπει να αξιολογηθεί και να εφαρμοστεί από έναν καταρτισμένο επαγγελματία υγείας. Τα γονίδια παρέχουν γνώση μόνο για μια τάση κι όχι για μια προκαθορισμένη κατάσταση καθώς πάντα αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον.

 

 Αν λοιπόν υπάρχει μια γενετική προδιάθεση πιο σημαντική ενέργεια είναι η πρόληψη, κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές σύμφωνα με το γενετικό σας προφίλ . Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να παραμείνετε υγιείς και να βελτιστοποιήσετε τη φυσική σας κατάσταση.

 

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright