Η λήψη των φαρμάκων για το θυρεοειδή σας μπορεί, με μια πρώτη ματιά, να φαίνεται αρκετά απλή. Ωστόσο, εάν ακολουθείτε θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για να βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο που χρησιμοποιείτε λειτουργεί όπως πρέπει και τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται σωστά. Η διαδικασία αυτή ξεκινάει από τη στιγμή που θα προμηθευτείτε το φάρμακο από το φαρμακείο, όπου θα πρέπει να ελέγξετε ότι είναι σωστό, και συνεχίζεται στην καθημερινή σας ρουτίνα, από το πότε λαμβάνετε το χάπι μέχρι το πώς το λαμβάνετε και με τι το συνδυάζετε.
Ο κατάλληλος τρόπος λήψης φαρμάκων του θυρεοειδή δεν εξασφαλίζει μόνο τη σωστή απορρόφησή του αλλά μειώνει επίσης και πιθανές παρενέργειες, επιβλαβείς για την υγεία.
Διαχείριση
Πριν κάνετε λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου θυρεοειδούς, υπάρχουν αρκετά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε την κατάλληλη δόση και ότι θα απορροφηθεί σωστά από το σώμα.
Διπλός έλεγχος στα φάρμακα
Όταν παίρνετε για πρώτη φορά τα συνταγογραφημένα φάρμακα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε την ετικέτα και τα χάπια. Είναι εκπληκτικό
το πόσο συχνά οι άνθρωποι παίρνουν λάθος φάρμακα ή χάπια που έχουν λήξει. Ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να γίνεται κάθε φορά που προμηθεύεστε τα φάρμακά σας, ακολουθώντας τα παρακάτω: · Ελέγξτε ότι έχετε λάβει το σωστό φάρμακο.
· Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει τη σωστή δόση.
· Βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο δεν έχει λήξει.
Φύλαξη φαρμάκου
Μόλις πάρετε τα φάρμακα στο σπίτι, φροντίστε για την κατάλληλη φύλαξή τους. Αυτό σημαίνει τα φάρμακα δεν πρέπει να φυλάσσονται στο μπάνιο ή σε περιβάλλοντα που υπάρχει υγρασία. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακά σας δεν εκτίθενται στη ζέστη για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Συνέπεια
Το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική λήψη του φαρμάκου σας, ουσιαστικά, είναι να
μην ξεχνάτε να λαμβάνετε τα χάπια σας κάθε μέρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι αποτελεί κανόνα οι άνθρωποι να αμελούν κάποιες φορές τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά. Η παράλειψή τους ακόμα και για μία ή δύο ημέρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατάστασή σας.
Συστήνεται οι ασθενείς να συνδυάζουν τη λήψη του φαρμάκου με κάποια άλλη καθημερινή τους δραστηριότητα, η οποία δεν αφορά στο φαγητό ή το ποτό. Αυτή μπορεί να είναι π.χ. το πρωινό βούρτσισμα των δοντιών. Η συγκεκριμένη μέθοδος αυξάνει τις πιθανότητες να θυμηθείτε τη λήψη του φαρμάκου σας.
Εάν είστε επιρρεπείς στο να το ξεχνάτε, μπορείτε να ρυθμίσετε μία υπενθύμιση στο κινητό σας ή να σκεφθείτε κάποιον ευρηματικό τρόπο για να το θυμηθείτε.
Δοσολογία και Παρακολούθηση
Όταν η θυροξίνη, η θεραπεία υποκατάστασης για την υπολειτουργία του θυρεοειδούς, συνταγογραφείται για πρώτη φορά, η δοσολογία μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με την ηλικία καθώς και άλλους παράγοντες.
Στη συνέχεια, οι θυρεοειδικές ορμόνες πρέπει να ελέγχονται κάθε έξι με οκτώ εβδομάδες και η δοσολογία συνήθως αυξάνεται σταδιακά κατά 25 με 50 μ
g, αν χρειαστεί, έως ότου σταθεροποιηθούν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών. Σε αυτό το στάδιο, ο γιατρός θα σας πει κάθε πότε θα πρέπει να ελέγχεται ο θυρεοειδής σας.
Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η απαιτούμενη δοσολογία μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Εάν εμφανίζετε αυξημένα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού ή νέα συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού, επισκεφθείτε το γιατρό σας - ακόμη και αν δεν είναι προγραμματισμένο.
Εγκυμοσύνη
Στην περίπτωση εγκυμοσύνης,
θα πρέπει αμέσως να επισκεφθείτε το γιατρό σας, καθώς η δόση του φαρμάκου πιθανόν να χρειαστεί να αυξηθεί. Εάν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, σχεδιάστε ένα πλάνο με το γιατρό σας για να αυξήσετε τη δόση σας μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη.
Μετά τον τοκετό, εάν θηλάζετε, μπορείτε να παίρνετε το χάπι του θυρεοειδούς χωρίς κάποια ανησυχία, καθώς μόνο μία ελάχιστη ποσότητα μπορεί να μεταφερθεί στο μωρό μέσω του γάλακτος.
Αλλαγή Εταιρείας Φαρμάκου
Σε ορισμένους ανθρώπους, η αλλαγή εταιρείας στη λεβοθυροξίνη ή η αλλαγή γενόσημου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο. Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται από το γεγονός ότι ο/ η φαρμακοποιός μπορεί να αντικαθιστά την εταιρεία του φαρμάκου χωρίς να απαιτείται έγκριση γιατρού. Εάν αυτό συμβαίνει σε εσάς, μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό να προσθέσει στη συνταγή το εξής: "Να διανεμηθεί όπως έχει συνταγογραφηθεί / Όχι υποκατάστατα".
Κατάλληλος Χρόνος Λήψης του Φαρμάκου
Όσον αφορά το χάπι της λεβοθυροξίνης, όταν η λήψη του φαρμάκου γίνεται το πρωί (με άδειο στομάχι) η απορρόφησή του είναι καλύτερη.
Μετά τη λήψη του αποφύγετε να τρώτε οτιδήποτε (ακόμα και να πίνετε καφέ) για τουλάχιστον μισή ώρα. Αν έχετε μεγάλη ανάγκη να πιείτε καφέ νωρίς το πρωί, το
Tirosint είναι μία καλή λύση για εσάς, καθώς αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα.
Αλληλεπίδραση Με Τροφές
Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της θυρεοειδικής ορμόνης μέσω της αλληλεπίδρασής τους. Έτσι, μπορεί να μειωθεί η πρόσβαση στις περιοχές απορρόφησης του εντέρου, να μεταβληθεί η ταχύτητα με την οποία διασπάται ή να διαφοροποιηθεί η ισορροπία pH στο στομάχι.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα ακόλουθα:
· Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο: Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, όπως το γιαούρτι ή ο χυμός πορτοκαλιού (εμπλουτισμένος με ασβέστιο), μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση
εάν καταναλώνονται κοντά στη λήψη του φαρμάκου. · Διατροφή με πολλά λιπαρά / χαμηλά λιπαρά: Η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της λεβοθυροξίνης. Αυτό συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα αν ακολουθείτε την ίδια διατροφή κάθε μέρα. Όμως, αν η διατροφή σας αλλάξει και μειωθούν τα λιπαρά, τότε η απορρόφηση της λεβοθυροξίνης θα αυξηθεί και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε υπερβολική λήψη (υπερδοσολογία).
· Σταυρανθή λαχανικά:τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν ενώσεις που μπορούν να εμποδίσουν τη διαθεσιμότητα ιωδίου για τον θυρεοειδή αδένα, η κατανάλωσή τους σε υψηλές ποσότητες έχει θεωρηθεί ότι οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό. Παραδείγματα σταυρανθών λαχανικών είναι: Μπρόκολο, Λάχανο, Λαχανάκια Βρυξελλών, Γογγύλια, Κουνουπίδι. Η κατανάλωση αυτών των τροφών, αν γίνεται με μέτρο, είναι αποδεκτή (και σωστή). Ωστόσο, οι άνθρωποι που ακολουθούν θεραπεία για το θυρεοειδή δε θα πρέπει να τα καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες .
Αλληλεπίδραση με Άλλα Φάρμακα
Υπάρχει πλειάδα φαρμάκων (συνταγογραφούμενα ή όχι) που αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα του θυρεοειδούς. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να συμβουλευθείτε το γιατρό και το φαρμακοποιό σας κάθε φορά που ξεκινάτε κάποιο νέο φάρμακο. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε, αναζητώντας το γενικό όνομα, για να βρείτε ποια φάρμακα αλληλεπιδρούν με τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη.
Εάν ο γιατρός σας συστήσει κάποιο από αυτά τα φάρμακα, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορείτε να το πάρετε. Όμως, μετά την έναρξη λήψης του, η TSH θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά. Αν έχετε απορία σχετικά με τη λήψη ενός φαρμάκου σε συνδυασμό με τη θυροξίνη μιλήστε με τον Ενδοκρινολόγο σας.
Μερικά από τα πιο συνήθη φάρμακα που αλληλεπιδρούν με τη λεβοθυροξίνη περιλαμβάνουν:
· Eκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (ΕΑΕΣ - SSRIs) που χρησιμοποιούνται συχνά για το άγχος και την κατάθλιψη. Αν παίρνετε αυτό το φάρμακο, η δόση του χαπιού για τον θυρεοειδή μπορεί να πρέπει να αυξηθεί για να είναι αποτελεσματική.
· Οι
αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs), παρόλο που βοηθούν στη θεραπεία παθήσεων όπως είναι η παλινδρόμηση οξέος και η νόσος του πεπτικού έλκους, μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση των φαρμάκων του θυρεοειδούς.
· Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά: Σε αντίθεση με πολλά φάρμακα, η αλληλεπίδραση των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών με τα φάρμακα του θυρεοειδούς, μπορεί να αυξήσει τη δραστικότητα και των δύο.
· Φαρμακευτική αγωγή για το Διαβήτη: Τόσο η έναρξη ινσουλίνης όσο και τα από του στόματος φάρμακα για τον διαβήτη μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης. Επίσης, η έναρξη θυροξίνης μπορεί να αυξήσει την ανάγκη για ινσουλίνη σε άτομα με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη. Σε αυτήν την περίπτωση, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καθώς και η TSH πρέπει να παρακολουθούνται στενά.
· Αντισυλληπτικά χάπια και ορμονική θεραπεία: Τα οιστρογόνα μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που δεσμεύει την θυροξίνη. Οι γυναίκες που ξεκινούν αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τη δόση στο φάρμακο του θυρεοειδούς.
· Ορισμένα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης, όπως το Questran (χολεστυραμίνη) και το Colestid (χολεστιπόλη), μπορούν να δεσμεύσουν την θυροξίνη , καθιστώντας την ανενεργή. Προτείνεται τα φάρμακα αυτά να λαμβάνονται
τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά τη λήψη του χαπιού για το θυρεοειδή.
· Αντιπηκτικά (διαλυτικά αίματος), όπως η βαρφαρίνη ή η ηπαρίνη – Τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δράση στον οργανισμό όταν αλληλοεπιδρούν με τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη. Ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
· Αντιόξινα: Συνήθως συστήνεται να λαμβάνονται τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις ώρες μετά τη λήψη του θυρεοειδικού φαρμάκου.
Αλληλεπίδραση με Συμπληρώματα Διατροφής
Πολλά είναι τα συμπληρώματα διατροφής που δεσμεύουν ή παρεμποδίζουν την απορρόφηση της θυροξίνης , ενώ άλλα αυξάνουν την απορρόφηση ή επηρεάζουν τη δράση της θυροξίνης.
Μερικά από τα πιο συχνά περιλαμβάνουν:
· Ασβέστιο: Τα δισκία ασβεστίου, είτε κιτρικό, είτε οξικό, είτε ανθρακικό ασβέστιο, πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά από το χάπι του θυρεοειδούς.
· Σίδηρος: Ο σίδηρος μπορεί να δεσμεύσει τη θυροξίνη, δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα σιδήρου – λεβοθυροξίνης, το οποίο εμποδίζει την ορμόνη να λειτουργεί. Είτε παίρνετε το σίδηρο μόνο του είτε ως μέρος πολυβιταμινούχου ή προγεννητικού συμπληρώματος βιταμινών, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 4 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου του θυρεοειδούς.
· Βιοτίνη: Η βιοτίνη δεν επηρεάζει σημαντικά την απορρόφηση της ορμόνης εάν ληφθεί τουλάχιστον μία ώρα μετά το χάπι. Παρόλα αυτά, μπορεί να επηρεάσει τις εξετάσεις του θυρεοειδούς και να οδηγήσει σε μη φυσιολογικά αποτελέσματα. Η βιοτίνη μπορεί να ληφθεί μόνη της, όμως, παράλληλα, αποτελεί μέρος των συστατικών σε πολλά συμπληρώματα.
· Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C, στην πραγματικότητα, μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της θυροξίνης και μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού.
· Ιώδιο ή Καλέντουλα: Παρόλο που το ιώδιο ή η καλέντουλα (η οποία περιέχει υψηλή ποσότητα ιωδίου) μπορεί να είναι χρήσιμα σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό σε περιοχές όπου η ανεπάρκεια ιωδίου αποτελεί αιτία παθήσεων του θυρεοειδούς, αυτό δεν συμβαίνει πρακτικά σε άλλες αναπτυγμένες χώρες, όπου το ιώδιο περιλαμβάνεται στο αλάτι και τα προϊόντα διατροφής. Στην πραγματικότητα, σε αυτές τις περιοχές, οι περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την έλλειψη ιωδίου. Ο θυρεοειδής σας είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στο ιώδιο, οπότε, όταν καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα, τότε μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και επιδείνωση της πάθησης του αδένα.
Εάν παίρνετε συμπληρώματα, είναι σημαντικό να ελέγξετε τα συστατικά για να προσδιορίσετε εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις, καθώς και να ενημερώσετε το γιατρό σας για τα συμπληρώματα που παίρνετε (ή σκοπεύετε να πάρετε).
Παθήσεις που Μπορεί Να Επηρεάσουν την Απορρόφηση
Υπάρχουν ορισμένες παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση των θυρεοειδικών φαρμάκων και, ως εκ τούτου, την αποτελεσματικότητά τους. Τέτοιες παθήσεις σχετίζονται κυρίως με δυσλειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και είναι : η Κοιλιοκάκη, η Ατροφική γαστρίτιδα, λοίμωξη από ελικοβακτήριο του πυλωρού (Helicobacter
Pylori), αυτοάνοση γαστρίτιδα, χειρουργεία του γαστρεντερικού (όπως επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας) , παθήσεις του παγκρέατος, ηπατική δυσλειτουργία.
Αν έχετε απορίες σχετικά με τη λήψη της θυροξίνης επικοινωνήστε με τον Ενδοκρινολόγο σας. Η σωστή λήψη των φαρμάκων μπορεί να εγγυηθεί μια σταθερή ρύθμιση του υποθυρεοειδισμού και την αποφυγή παρενεργειών.