Διαβήτης & Ασθένεια
Υπερτρίχωση

Τι να προσέχετε αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη και αρρωστήσετε

Εάν πάσχετε από διαβήτη είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να διαχειριστείτε την περίπτωση γρίπης, ειδικά εάν πρέπει να μεταφερθείτε στο νοσοκομείο.

Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει το διαβήτη. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να ξέρετε τι να κάνετε έτσι ώστε να διατηρήσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσιολογική τιμή. Αυτό είναι γνωστό και ως «κανόνες ημερών ασθενείας».

Θα πρέπει να μάθετε πώς να διαχειριστείτε την ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα για το διαβήτη, τις εξετάσεις αίματος ή ούρων αλλά και τη διατροφή σας. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν μεταφερθείτε στο νοσοκομείο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσετε τους γιατρούς ότι πάσχετε από διαβήτη. Όσο βρίσκεστε στο νοσοκομείο θα πρέπει να λάβετε υψηλής ποιότητας φροντίδα - πρόκειται για έναν από τους 15 κανονισμούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και είναι κάτι που δικαιούστε.

Πώς η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει το διαβήτη;

Οι ασθένειες και οι λοιμώξεις, καθώς και άλλες μορφές διαταραχής στον οργανισμό, μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Ως μέρος του αμυντικού μηχανισμού για την καταπολέμηση ασθενειών και λοιμώξεων, ο οργανισμός απελευθερώνει περισσότερη γλυκόζη στο αίμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ακόμα και αν είστε νηστικοί ή τρώτε λιγότερο από το συνηθισμένο. Αυτό οδηγεί σε υπεργλυκαιμία

Τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη, απλά παράγουν περισσότερη ινσουλίνη για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια. Όμως, εάν πάσχετε από διαβήτη, το σώμα σας δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Τα συμπτώματα του διαβήτη προστίθενται σε αυτά της ασθένειας ή της μόλυνσης και γίνονται εντονότερα.

Επίσης, μία αδιαθεσία ή ένα επεισόδιο διάρροιας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, καθώς οι τροφές δε μπορούν να απορροφηθούν όπως γίνεται συνήθως, και να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία αν παίρνετε φάρμακα που μειώνουν το σάκχαρο.

Αφυδάτωση & Διαβήτης

Ο πυρετός και το αυξημένο σάκχαρο μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σοβαρή αφυδάτωση και τα πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε επείγουσες καταστάσεις όπως η διαβητική κετοξέωση
Επομένως, είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι και να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας για τη διαχείριση μιας ασθένειας. Τις πληροφορίες αυτές μπορείτε να τις δώσετε σε ένα φίλο ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, έτσι ώστε να σας βοηθήσουν στην περίπτωση που αρρωστήσετε.

Διαχείριση του διαβήτη σε περίπτωση ασθένειας

diavitis kai asthenia

  • Μην πανικοβληθείτε. Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε, επικοινωνήστε με τον Ενδοκρινολόγο σας, ο οποίος θα σας δώσει την κατάλληλη καθοδήγηση.
  • Συνεχίστε να παίρνετε τα φάρμακα για το διαβήτη, ακόμα κι αν δεν έχετε όρεξη να φάτε. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια φάρμακα που δεν πρέπει να παίρνετε ή πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε εντελώς. Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας μόλις αισθανθείτε αδιαθεσία, ο οποίος θα σας δώσει τις σωστές συμβουλές.
  • Εάν ελέγχετε το σάκχαρο στο αίμα σας, ίσως χρειαστεί να το κάνετε συχνότερα - τουλάχιστον κάθε τέσσερις ώρες, ακόμα και τη νύχτα. Εάν δεν ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, θα πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα υπεργλυκαιμίας.
  • Ενυδατωθείτε – καταναλώστε άφθονες ποσότητες υγρών χωρίς ζάχαρη και τρώτε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, ελέγξτε τις κετόνες σας και εάν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλό (συνήθως >250 mg/dl) και δεν πέφτει. Σε περίπτωση που υπάρχουν κετόνες, επικοινωνήστε με τους ειδικούς.
  • Συνεχίστε την κατανάλωση φαγητού και υγρών. Εάν δε μπορείτε να φάτε, τότε καταναλώστε σνακ ή αφεψήματα με υδατάνθρακες για να πάρετε ενέργεια. Προσπαθήστε να πιείτε γλυκά ποτά (όπως χυμό φρούτων, κανονική coca-cola ή λεμονάδα), πάρτε δισκία γλυκόζης ή φάτε κάτι γλυκό . Εάν κάνετε έμετο, ζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.
  • Σε περίπτωση λήψης κορτιζόνης
  • Ορισμένες παθήσεις, όπως η νόσος του Addison, το σοβαρό άσθμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος, κ.ά., θεραπεύονται με στεροειδή φάρμακα (κορτιζόνη). Εάν έχετε διαβήτη, η λήψη αυξημένης δοσολογίας στεροειδών για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σημαντικά.
  • Αυτό δεν πρέπει να σας αποτρέψει από το να κάνετε λήψη στεροειδών, αν ο γιατρός σας τα έχει συνταγογραφήσει, ακόμα και αν επηρεαστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Όμως, θα πρέπει να μιλήσετε με τον Ενδοκρινολόγο σας, ο οποίος θα σας ενημερώσει για τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη ενώ λαμβάνετε στεροειδή. Μπορεί να χρειαστεί αύξηση της φαρμακευτικής αγωγής ή να πρέπει να διαφοροποιηθεί. Εάν τα στεροειδή έχουν συνταγογραφηθεί για μικρό χρονικό διάστημα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας θα επανέλθουν μόλις σταματήσετε να τα παίρνετε.

Εάν πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο

Μπορεί να βρίσκεστε σε κατάσταση η οποία χρήζει ιατρικής φροντίδας για κάποιο περιστατικό που δεν σχετίζεται με το διαβήτη σας, όπως ένα ατύχημα ή τραυματισμός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να μεταβείτε στα έκτακτα του νοσοκομείου και να περιμένετε λίγο πριν σας δει ο γιατρός.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει για το διαβήτη και ότι μπορεί να χρειαστεί να φάτε κάτι για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία. Εάν σας πουν ότι πρέπει να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση και ότι δεν μπορείτε να φάτε ή να πιείτε τίποτα, ενημερώστε τον υπεύθυνο γιατρό ότι έχετε διαβήτη. Εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να φάτε ή να πιείτε, συζητήστε το πρώτα με το ιατρικό προσωπικό.

Ίσως χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε εξαιτίας του διαβήτη είτε όχι. Όσο βρίσκεστε εκεί, είναι πολύ σημαντικό να λάβετε τη φροντίδα που απαιτείται για το διαβήτη σας

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν:

  • Ενημερώστε το γιατρό ή τη νοσοκόμα για το διαβήτη σας και σχεδιάστε μαζί ένα πλάνο διαχείρισής του κατά τη διάρκεια διαμονής σας στο νοσοκομείο. Ζητήστε τους να επικοινωνήσουν με τον Ενδοκρινολόγο σας για να συζητήσουν αν χρειαστεί
  • Εάν έχετε ανησυχίες για το πώς να διαχειριστείτε το διαβήτη σας, ζητήστε βοήθεια από κάποιον, είτε αυτό αφορά στο πρακτικό είτε στο συναισθηματικό κομμάτι.
  • Βεβαιωθείτε ότι το προσωπικό του τμήματος έχει συζητήσει το θέμα του διαβήτη με τους κατάλληλους γιατρούς. Σε περίπτωση που δεν το έχουν συζητήσει ακόμη, ζητήστε να το κάνουν και να σας ενημερώσουν.
  • Το νοσοκομείο θα πρέπει να σας παράσχει το φάρμακο που λαμβάνετε. Όμως, αυτό μπορεί να πάρει αρκετή ώρα, οπότε καλό είναι να έχετε μερικά χάπια μαζί σας ώστε να αποφύγετε καθυστερήσεις.
  • Έχετε μαζί σας τον εξοπλισμό για το διαβήτη, όπως είναι ο μετρητής σακχάρου ή τα αναλώσιμα της αντλίας (πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να σας τα προμηθεύσουν).
  • Ενώ βρίσκεστε στο νοσοκομείο, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να είναι υψηλότερα ή χαμηλότερα από τα κανονικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είστε άρρωστοι, αισθάνεστε άγχος ή επειδή δεν είστε πολύ δραστήριοι. Μπορεί να χρειαστεί να ελέγχετε πιο συχνά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και ανάλογα να προσαρμόζετε τη θεραπεία σας.
  • Θα πρέπει να λάβετε κατάλληλη κατεύθυνση και υποστήριξη για την αποφυγή και διαχείριση της υπογλυκαιμίας ή της υπεργλυκαιμίας.
  • Θα πρέπει να λάβετε βοήθεια στην επιλογή γευμάτων και σνακ. Το προσωπικό θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι τα φάρμακα δίδονται στις ώρες γεύματος (αν αυτό απαιτείται).
  • Μη θεωρήσετε δεδομένο ότι όλοι όσοι αναλαμβάνουν τη φροντίδα σας ξέρουν ότι έχετε διαβήτη – είναι καλό να το αναφέρετε συνεχώς.
  • Συζητήστε με το γιατρό ή τη νοσοκόμα σχετικά με την έξοδό σας από το νοσοκομείο, καθώς και για τη μελλοντική διαχείριση του διαβήτη. Ενημερώστε τον Ενδοκρινολόγο σας αμέσως μόλις βγείτε από το νοσοκομείο.

Εάν διαπιστώσετε ότι δε λαμβάνετε την κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη στο νοσοκομείο, μιλήστε με το γιατρό ή τη νοσοκόμα το συντομότερο δυνατό. 

ctamobile

ctamobile

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright