Η σιδηροπενική αναιμία είναι ένας κοινός τύπος αναιμίας - μια κατάσταση στην οποία το αίμα στερείται επαρκών υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθροκύτταρα μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματος.
Όπως υποδηλώνει και η ονομασία, η σιδηροπενική αναιμία οφείλεται σε ανεπαρκή σίδηρο στον οργανισμό. Χωρίς αρκετό σίδηρο, το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει αρκετή απαραίτητη αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια , η οποία χρειάζεται για να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς. Ως αποτέλεσμα, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να προκαλέσει έντονη κόπωση αλλά και άλλα συμπτώματα που μπορεί να μοιάζουν με συμπτώματα υποθυρεοειδισμού (υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα)
Ποια είναι τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας;
Αρχικά, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να είναι τόσο ήπια που να περνά σχεδόν απαρατήρητη και να μην εμφανίζει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Καθώς όμως το σώμα καθίσταται όλο και πιο ανεπαρκές στο σίδηρο και η αναιμία επιδεινώνεται, τα συμπτώματα αρχίζουν να εντείνονται. Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:
o Εξαιρετικά έντονη κόπωση
o Αδυναμία
o Χλωμό δέρμα
o Πόνο στο στήθος, γρήγορο καρδιακό παλμό ή δύσπνοια
o Κεφαλαλγία ή ζάλη
o Κρύα άκρα, δυσανεξία στο κρύο
o Χειλίτιδα
o Έλλειψη όρεξης
Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον ειδικό;
Εάν εμφανίσετε συμπτώματα που υποδηλώνουν αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου στο σώμα σας, τότε πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Η σιδηροπενική αναιμία δεν είναι κάτι στο οποίο μπορεί να γίνει αυτοδιάγνωση ή θεραπεία χωρίς συμβουλή γιατρού. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να κάνει την απαραίτητη διάγνωση αντί να λαμβάνετε συμπληρώματα σιδήρου με δική σας πρωτοβουλία.
Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν σιδηροπενική αναιμία;
Η σιδηροπενική αναιμία είναι αποτέλεσμα έλλειψης σιδήρου στον οργανισμό, με αποτέλεσμα το σώμα να μην έχει τον απαραίτητο σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι το τμήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων που δίνει στο αίμα το κόκκινο χρώμα και επιτρέπει στα ερυθροκύτταρα να μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα σε όλο το σώμα μας. Εάν δεν λαμβάνουμε τον απαραίτητο σίδηρο από τις τροφές ή εάν χάνουμε πολύ σίδηρο, τα επίπεδα του σιδήρου πέφτουν και οδηγούμαστε στη σιδηροπενία, Η χρόνια έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε αναιμία.
Τα αίτια της σιδηροπενικής αναιμίας περιλαμβάνουν:
o Απώλεια αίματος
Το αίμα περιέχει σίδηρο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Έτσι, όταν χάνουμε αίμα, χάνουμε και λίγο σίδηρο. Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας διατρέχουν κίνδυνο αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου, επειδή χάνουν αίμα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Επιπλέον, η χρόνια απώλεια αίματος μέσα στο σώμα, λόγω πεπτικού έλκους, διαφραγματοκήλης μπορεί να προκαλέσουν σιδηροπενικής αναιμίας.
o Έλλειψη σιδήρου στη διατροφή
Το σώμα παίρνει τακτικά σίδηρο από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Αν καταναλώνουμε πολύ λίγο σίδηρο, τότε με την πάροδο του χρόνου το σώμα μας μπορεί να είναι ανεπαρκές πλέον σε σίδηρο.
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι: Toκρέας, τα αυγά, τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, καθώς και τρόφιμα εμπλουτισμένα με σίδηρο.
o Αδυναμία απορρόφησης σιδήρου
Ο σίδηρος που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα, απορροφάται στο αίμα στο λεπτό έντερο. Μια εντερική διαταραχή, επηρεάζει την ικανότητα του εντέρου να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, και μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία. Αν κάποιο τμήμα του λεπτού εντέρου έχει αφαιρεθεί χειρουργικά, αυτό μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.
o Εγκυμοσύνη
Χωρίς την συμπλήρωση σιδήρου, πολλές γυναίκες που εγκυμονούν παθαίνουν σιδηροπενική αναιμία, λόγω του ότι τα αποθέματα σιδήρου τους πρέπει να εξυπηρετούν το δικό τους αυξημένο όγκο αίματος καθώς και να είναι μια πηγή αιμοσφαιρίνης για το αναπτυσσόμενο έμβρυο που κυοφορούν.
Ποια άτομα βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο;
o Γυναίκες
Επειδή οι γυναίκες χάνουν αίμα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, οι γυναίκες εν γένει διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας.
o Βρέφη και παιδιά
Τα βρέφη, ειδικά εκείνα που γεννήθηκαν πρόωρα ή γεννήθηκαν με πολύ χαμηλό βάρος και δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο από γάλα που πίνουν, ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας. Τα παιδιά χρειάζονται επιπλέον σίδηρο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους.
o Χορτοφάγοι
Τα άτομα που δεν τρώνε κρέας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας εάν δεν καταναλώνουν άλλα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο.
o Συχνοί δότες αίματος
Τα άτομα που δίνουν αρκετά συστηματικά αίμα, έχουν αυξημένο κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας, καθώς η αιμοδοσία μπορεί να «καταστρέψει» τα αποθέματα σιδήρου που έχουν στον οργανισμό τους. Η χαμηλή αιμοσφαιρίνη που σχετίζεται με την αιμοδοσία μπορεί να είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται με την κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε σίδηρο. Εάν σας ενημερώσει ο ιατρός ότι δεν μπορείτε να δώσετε αίμα εξαιτίας της χαμηλής σας αιμοσφαιρίνης, τότε ρωτήστε το γιατρό σας εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές;
Η ήπια σιδηροπενική αναιμία, συνήθως δεν προκαλεί επιπλοκές στον οργανισμό. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, αν η αναιμία είναι σοβαρή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή δυσλειτουργία.
Πώς μπορούμε να προλάβουμε τηνσιδηροπενική αναιμία;
Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε σίδηρο:
· Κόκκινο κρέας, χοιρινό κρέας και πουλερικά
· Θαλασσινά
· Φασόλια, Αρακάς
· Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι)
· Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. σταφίδες)
· Δημητριακά, ψωμιά και ζυμαρικά εμπλουτισμένα με σίδηρο
Επιλέγουμε τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C για να ενισχύσουμε την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό:
· Χυμός εσπεριδοειδών, ο οποίος βοηθά το σώμα να απορροφήσει καλύτερα τον διαιτητικό σίδηρο.
· Μπρόκολο
· Ακτινίδια
· Φυλλώδη λαχανικά
· Πεπόνια
· Πορτοκάλια
· Πιπεριές
· Φράουλες
· Μανταρίνια
· Ντομάτες
Χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη:
Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!
Γιώργος Π.Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!
Νίκος Π.Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή
Αναστασάι Δ.