Health Coaching και Πολυκυστικές Ωοθήκες

Επικοινωνήστε με τη γιατρό

Αφήστε το σχόλιο ή την ερώτησή σας
και θα σας απαντήσουμε
το συντομότερο.
HealthCoaching: Πως μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση χρόνιων ορμονικών και μεταβολικών διαταραχών;

Η εφαρμογή του coaching στην υγεία, το health coaching, είναι μια νέα προσέγγιση, ένα νέο «όπλο» στα χέρια του επαγγελματία υγείας που έρχεται να καλύψει το κενό της κλασσικής ιατρικής δίνοντας έμφαση στην αλλαγή του τρόπου ζωής μέσα από αλλαγή της συμπεριφοράς. Σαν healthcoachingορίζεται «η διαδικασία που διευκολύνει την υιοθέτηση και διατήρηση καλύτερων συνηθειών και βοηθά τα άτομα να αποκτήσουν τη γνώση, τα εργαλεία, τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην φροντίδα της υγείας τους και να μπορέσουν να φτάσουν τους στόχους που αυτοί έχουν θέσει”.

Με το health coaching, το άτομο ενδυναμώνεται ώστε να πετύχει στόχους υγείας και ευεξίας που θέτει το ίδιο, μέσα από μια δομημένη και εξατομικευμένη διαδικασία μάθησης.

Η κλασσική προσέγγιση του ιατρού/ ειδικού που θα «φτιάξει» τον ασθενή δεν φαίνεται να πετυχαίνει στις χρόνιες νόσους, ειδικά αυτές που προκύπτουν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας. Το health coachingέρχεται να γεφυρώσει το κενό μεταξύ ιατρού και ασθενούς και να βοηθήσει την συνεργασία τους έτσι ώστε να υπάρχει πραγματική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου και όχι μόνο εργαστηριακών τιμών.

Το health coaching βασίζεται στην εκπαίδευση και ενημέρωση το εκάστοτε πρόβλημα αλλά στους ρυθμούς που θέτει το ίδιο άτομο, βάση των στόχων του και των δικών του προτεραιοτήτων. Ο ιατρός/coachενθαρρύνει το άτομο να μάθει περισσότερα μέσα από το πλαίσιο της δικής του καθημερινότητας, κάνοντας ερωτήσεις που δεν εστιάζουν στο «γιατί» υπάρχει μια δεδομένη συμπεριφορά που επηρεάζει αρνητικά την υγεία, αλλά στο «ΠΩΣ» μπορεί αυτή η συμπεριφορά να αλλάξει.

Η διαδικασία αυτή ενδυναμώνει το άτομο, το κάνει να νιώθει ότι έχει, ως ένα βαθμό, τον έλεγχο της υγείας του και μειώνει το ψυχολογικό στρες που σχετίζεται με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Το κάνει πιο υπεύθυνο για τους στόχους που θέτει, καθώς μόνο με τη δική του συμμετοχή οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν.

Το health coaching έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε διάφορες χρόνιες ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές και παθήσεις, των οποίων η αντιμετώπιση απαιτεί αλλαγή τρόπου ζωής όπως:

  •  η παχυσαρκία (και παιδική παχυσαρκία)
  • το μεταβολικό σύνδρομο
  •  ο σακχαρώδης διαβήτης
  • ο διαβήτης κύησης
  • το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών
  • η υπογονιμότητα
  • η εμμηνόπαυση
  • η οστεοπόρωση και άλλες 

Healthcoaching στην αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

10% γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, την πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες. Εκτός από την γονιμότητα το ΣΠΩ επηρεάζει την υγεία της γυναίκας σε κάθε ηλικία προκαλώντας διαταραχές περιόδου, υπερτρίχωση, ακμή, μεταβολικό σύνδρομο, και αυξημένο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη και καρδιοπάθεια σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το ΣΠΩ έχει ακόμα αυξημένη συσχέτιση με την παχυσαρκία και επιδεινώνεται σημαντικά με την αύξηση του βάρους πάνω από το φυσιολογικό.

Η αλλαγή τρόπου ζωής ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ΣΠΩ


Μέσα από το health coaching οι γυναίκες που πάσχουν θα βοηθηθούν με:


  Κατανόηση του προβλήματος , των αιτιών του και του τρόπου αντιμετώπισης

  Αντιμετώπιση της δυσπιστίας και δυσφορίας για τη διάγνωση

  Μείωση του στρες που σχετίζεται με την ελλιπή ενημέρωση

  Σχεδιασμό πλάνου αντιμετώπισης ανάλογα με τις ανάγκες τους

  Απώλεια και συντήρηση βάρους

  Διατροφή με περιορισμένους υδατάνθρακες

  Τακτική άσκηση

   Αποφυγή καπνίσματος

   Λήψη φαρμάκων για ρύθμιση περιόδου/γονιμότητας/ σακχάρου

  Τακτικούς ιατρικούς ελέγχους

   Αντιμετώπιση υπογονιμότητας

   Επίτευξη εγκυμοσύνης με λιγότερες επιπλοκές

   Πρόληψη χρόνιων παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές διαταραχές


Με ανάλογο τρόπο το health coaching μπορεί να βοηθήσει κάθε άτομο που αντιμετωπίζει χρόνια μεταβολικά και ορμονικά προβλήματα να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην φροντίδα της υγείας του και να ζει μια ισορροπημένη ζωή με λιγότερο στρες και περισσότερη ευεξία.

H κ. Παρασκευή Μεντζελοπούλου, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος, τ.Λέκτορας Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Harvard, είναι η πρώτη διαπιστευμένη Ενδοκρινολόγος Healthcoach στην Ελλάδα και από τους πρώτους στην Ευρώπη.

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright