Αντίσταση Στην Ινσουλίνη & Απώλεια Βάρους

Μπορεί η αντίσταση στην ινσουλίνη να σαμποτάρει την απώλεια βάρους;

Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στο σωματικό βάρος και τα επίπεδα των ορμονών. Ωστόσο, είναι δυνατό να επαναφέρετε το σώμα σας στη σωστή ισορροπία του.

Τα κάνετε όλα «σωστά», όμως για κάποιο λόγο, τα παραπανίσια κιλά επιμένουν και δε φεύγουν. Και το χειρότερο είναι ότι έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή γύρω από τη μέση. Τι έχει συμβεί στο σχήμα του σώματός σας;

Μπορεί να τρώτε υγιεινές τροφές και παρ’ όλα αυτά να δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος.

Στην περίπτωση των γυναικών είναι εύκολο να αποδώσουμε την αργή απώλεια βάρους στις ορμονικές μεταβολές που προκύπτουν από την αύξηση ηλικίας. Όμως αυτές οι μεταβολές δεν οφείλονται απαραίτητα στην εμμηνόπαυση. Μία πιθανή αιτία είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Πώς η Αντίσταση στην Ινσουλίνη Επηρεάζει το Βάρος σας;

Ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας το ρόλο που παίζει η ινσουλίνη στο σώμα. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη (ζάχαρη) από την τροφή μετατρέποντάς τη σε ενέργεια.

Όταν τα επίπεδα είναι φυσιολογικά, η ινσουλίνη αυξάνεται μετά από ένα γεύμα και μειώνεται όταν το σάκχαρο πέφτει στο αίμα σας. Η φυσική διακύμανση της ινσουλίνης είναι αυτή που διατηρεί το σάκχαρο σε υγιή ισορροπία.

antistash sthn insoulinh kai apoleia varous

Όταν τα κύτταρα του σώματος δεν είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθούν σωστά στην ινσουλίνη, γίνονται «ανθεκτικά στην ινσουλίνη». Τότε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από ό, τι θα έπρεπε, ακόμη και αν το πάγκρεας παράγει πολλή ινσουλίνη.

Το υπερβολικά υψηλό σάκχαρο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα, προκαλώντας σοβαρές βλάβες. Σε αυτήν την περίπτωση το σώμα μας έχει ένα εφεδρικό σχέδιο αυτοπροστασίας: Αποθηκεύει την επιπλέον ενέργεια μετατρέποντάς τη σε λίπος, συνήθως γύρω από τη μέση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το υψηλό σάκχαρο, καθώς και τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης καθιστούν την απώλεια βάρους δυσκολότερη.

Κάτι Περισσότερο από «Ρεζέρβα» – Οι Διαφορετικοί Ρόλοι της Ινσουλίνης

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρόλος της ινσουλίνης είναι πολλαπλός για τις λειτουργίες του σώματος. Επομένως η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να επηρεάσει και άλλες πτυχές της υγείας μας, εκτός από το να λειτουργεί ως «ρεζέρβα».

Στην πραγματικότητα, έως και το 50 τοις εκατό των ατόμων που είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη αναπτύσσουν σοβαρής μορφής διαβήτη ή προδιαβήτη. Επίσης, η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης.

Σε επίπεδο ορμονών, η ινσουλίνη είναι ένα περίπλοκο μέρος πολλών συστημάτων στο σώμα και μπορεί να επηρεάσει την απόδοση άλλων ορμονών. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορούν να μεγεθύνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις εξάψεις, τις αλλαγές στη διάθεση ή άλλα συμπτώματα, η ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη μπορεί να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την ανάκτηση ελέγχου των ορμονών τους.

Πώς Μπορείτε να Γνωρίζετε εάν Είστε Ανθεκτικοί στην Ινσουλίνη;

Παρά τις εκτεταμένες συνέπειές της, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα έως ότου εμφανίσουν προδιαβήτη ή διαβήτη.

Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, το πρώτο και καλύτερο βήμα είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

 • Σκληρές και σκούρες δερματικές κηλίδες στην περιοχή του λαιμού, της μασχάλης και της βουβωνικής χώρας (μία πάθηση που ονομάζεται «μελανίζουσα ακάνθωση»)
 • Ανεξήγητη κόπωση
 • Έντονη ανάγκη για γλυκές ή αλμυρές τροφές
 • Αυξημένη πείνα και δίψα
 • Αυξημένο βάρος στην κοιλιακή περιοχή δυσανάλογο των γοφών. Εάν είστε γυναίκα, μετρήστε τη μέση και τους γοφούς σας και στη συνέχεια διαιρέστε το αποτέλεσμα μέτρησης της μέσης με το αποτέλεσμα μέτρησης των γοφών. Εάν ο αριθμός είναι υψηλότερος από 0,8, τότε η αναλογία σας είναι στο υψηλότερο άκρο. Στους άνδρες, εάν είναι μεγαλύτερο από 1,0 τότε αποτελεί περίπτωση ανησυχίας.

Οι Βασικοί Παράγοντες Κινδύνου για την Αντίσταση στην Ινσουλίνη

Το σώμα μας χρειάζεται υδατάνθρακες. Όμως, η κατανάλωση περισσότερων υδατανθράκων από ό, τι μπορεί να διαχειριστεί το σώμα μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Υπερβολικό σωματικό βάρος
 • Γενετικοί. Μερικοί άνθρωποι με αντίσταση στην ινσουλίνη δεν εμφανίζουν άλλους παράγοντες κινδύνου και έτσι οι γενετικοί παράγοντες θεωρείται η κυριότερη αιτία.
 • Απώλεια σωματικής άσκησης
 • Μειωμένος ύπνος
 • Λήψη φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών και των στεροειδών
 • Συγκεκριμένες παθήσεις όπως είναι:
  • Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ)
  • Ιστορικό διαβήτη κύησης
  • Υπέρταση

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη με φυσικό τρόπο;

Τα καλά νέα είναι ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν δραματικά την ισορροπία της ινσουλίνης στο σώμα, καθώς επίσης να έχουν θετικό αντίκτυπο σε άλλες ορμόνες – ιδιαίτερα στις ορμόνες που προκαλούν αρκετά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

antistash sthn insoulinh kai apwleia varous

1.   Ελέγξτε τη διατροφή σας

Εάν δυσκολεύεστε να εξισορροπήσετε την ινσουλίνη και το σάκχαρο, θα πρέπει να στοχεύσετε στην απόκλιση απλών υδατανθράκων από τη διατροφή σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται η ζάχαρη, το λευκό αλεύρι ή τα γλυκά ποτά. Προσπαθήστε επίσης να αποκλείσετε, ή τουλάχιστον να περιορίσετε, το αλκοόλ.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της μείωσης των γλυκών και των αμυλούχων τροφών είναι η απώλεια βάρους. Το πλεονάζον σωματικό λίπος, ειδικά γύρω από τη μέση, μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη.

Φυσικά, αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η αντίσταση στην ινσουλίνη καθιστά δυσκολότερη την απώλεια βάρους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μία υγιεινή διατροφή, καθώς, σύμφωνα με μελέτη, διαπιστώθηκε ότι η απώλεια μόλις 5 έως 7 τοις εκατό του σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ωστόσο, ο περιορισμός των θερμίδων δεν πρέπει να γίνει απότομα. Δεν πρέπει να στρεσάρετε το σώμα σας, μιας και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες). Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να καταστρέψουν την ισορροπία ινσουλίνης και σακχάρου. Επικεντρωθείτε λοιπόν στην απόκτηση της ενέργειάς σας με τροφές ολικής άλεσης χωρίς να αφήνετε τον οργανισμό σας να πεινάει.

2.   Μειώστε το στρες

Κάτι τέτοιο είναι πάντα πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τα επίπεδα κορτιζόλης σε ισορροπία. Μπορούμε μαζί να σχεδιάσουμε το πλάνο μείωσης του άγχους που σας ταιριάζει.

3.   Κοιμηθείτε επαρκώς

Ακόμα και μία νύχτα κακού ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα ινσουλίνης.

4.   Ασκηθείτε

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τη σωματική δραστηριότητα με τα βελτιωμένα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτό δε χρειάζεται να σας τρομάζει. Ακόμη και μέτρια επίπεδα καθημερινής δραστηριότητας μπορούν να βοηθήσουν. Το κλειδί είναι να αποφεύγετε μεγάλες περιόδους έντονης καθιστικής ζωής.

Ειδικά για τις μεσήλικες γυναίκες, η άσκηση που είναι πολύ έντονη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης. Οπότε, με την αύξηση της ηλικίας είναι σημαντικό να γίνεστε δημιουργική κατά τη σωματική σας άσκηση. Εκτός από την αύξηση της μέτριας άσκησης, στοχεύστε στην αύξηση των κινήσεων στην καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα, παρκάρετε λίγο πιο μακριά το αμάξι, πλύντε τα πιάτα με το χέρι στο τέλος της ημέρας ή απλώς κάντε ασκήσεις stretching για λίγα λεπτά στο σπίτι. Ακόμα και λίγη δραστηριότητα μπορεί να προστεθεί.

5.   Κόψτε το κάπνισμα

Η «αντίσταση στην ινσουλίνη» μπορεί να προστεθεί στη μεγάλη λίστα των λόγων για τους οποίους δεν πρέπει να καπνίζετε. Αυτό είναι ένα άλλο βήμα που συχνά ακούγεται πιο εύκολο από ό, τι τελικά είναι.

6.   Συμπληρώματα διατροφής

Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Όμως βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τα κατάλληλα για εσάς, αφού συζητήσετε με το γιατρό σας.

 

Όπως μπορείτε να δείτε από την παραπάνω λίστα, το σώμα μας είναι ένα πολύπλοκο σύστημα και όταν κάτι πάει στραβά σε ένα τμήμα του, τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν αισθητά και σε πολλές άλλες περιοχές του. Η δυναμική αυτή ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μεσήλικες γυναίκες και θέματα ορμονών. Αν και η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να μην έχει πάντα εμφανή συμπτώματα, η αντιμετώπιση των επιπέδων της ινσουλίνης μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό για μια καλή υγεία.

Εάν προβληματίζεστε σχετικά με τα επίπεδα ινσουλίνης σας, πώς ανταποκρίνεται το σάκχαρο στο αίμα και πώς σας επηρεάζει στην προσπάθειά σας για απώλεια βάρους, μιλήστε με το γιατρό σας.

 

ctadesktop

ctamobile

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright