Το κοιλιακό λίπος δεν είναι αθώο : τι σημαίνει η «κοιλίτσα ή σωσίβιο» για το μεταβολισμό και την υγεία σας;

Το κοιλιακό λίπος δεν είναι αθώο : τι σημαίνει η «κοιλίτσα ή σωσίβιο» για το μεταβολισμό και την υγεία σας;

Η αυξημένη περίμετρος της μέσης (δηλαδή πάνω από 89 εκατοστά στις γυναίκες και πάνω από 102 εκατοστά στους άνδρες) προμηνύει συσσώρευση υψηλού κοιλιακού λίπους. Toκοιλιακό λίπος ή αλλιώς σπλαχνικό λίπος, τυλίγεται γύρω από τα κοιλιακά όργανα, όπως το συκώτι , το έντερο, το πάγκρεας και επηρεάζει την φυσιολογική τους λειτουργία. Το κοιλιακό λίπος είναι μεταβολικά ενεργό και θεωρείται υπεύθυνο για μία σειρά προβλημάτων υγείας. Συγκεκριμένα, το υψηλό σπλαχνικό λίπος οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή. Το υπερβολικό λίπος της κοιλιάς μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, αυξάνει τα τριγλυκερίδια και μειώνει την καλή χοληστερόλη του οργανισμού.

Μια πρόσφατη έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 15.000 άτομα, έδειξε πως τα άτομα με υψηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά είναι πιο ευαίσθητα στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Το υπερβολικό σπλαγχνικό λίπος αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης αντοχής στην ινσουλίνη, γεγονός το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 Επιπλέον, και ο κίνδυνος καρκίνου φαίνεται να αυξάνεται από το υψηλό επίπεδο κοιλιακού λίπους. Σύμφωνα με μία άλλη έρευνα, οι πιθανότητες να πάσχει ένα άτομα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, διπλασιάζεται μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που έχουν συσσωρευμένο σπλαχνικό λίπος. Η συγκεκριμένη έρευνα συνδέει τόσο το σωματικό λίπος όσο και το κοιλιακό λίπος με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες στη μελέτη που έχασαν βάρος (περίπου 6 κιλά κατά μέσο όρο), είχαν πλέον μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν από τον καρκίνο του μαστού.

 

Ανθυγιεινές ποσότητες σπλαχνικού λίπους μπορούν να συρρικνώσουν κυριολεκτικά τον εγκέφαλο και να αυξήσουν τον κίνδυνο για άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας αυξάνεται μέχρι και 3 φορές περισσότερο σε άτομα με υψηλό ποσοστό κοιλιακής παχυσαρκίας σε σύγκριση με τα άτομα τα οποία έχουν λιγότερο κοιλιακό λίπος.

 

Ο έλεγχος της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του λίπους της κοιλιάς και των κινδύνων που σχετίζονται με αυτό. Η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σπλαχνικού λίπους. Προσπαθήστε να κόψετε τη φρουκτόζη από τη διατροφή σας εντελώς καθώς συμβάλλει σημαντικά στην κοιλιακή παχυσαρκία. Το συγκεκριμένο σάκχαρο βρίσκεται κυρίως σε αθλητικά ποτά, χυμούς, σόδες και επεξεργασμένα τρόφιμα. Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και απλών υδατανθράκων αυξάνει επίσης την συσσώρευση λίπους στην κοιλιά (λευκό αλεύρι, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, προϊόντα φούρνου) ενώ, αντίθετα, η κατανάλωση υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όσπρια, ολικής άλεσης δημητριακά, λαχανικά και φρούτα) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του λίπους

Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, συσχετίζεται θετικά με το σπλαχνικό λίπος. Καλύτερες συνήθειες διαχείρισης άγχους μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Μια έρευνα απέδειξε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται 5 ώρες ή λιγότερο, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν βάρος. Είναι σημαντικό να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες τη νύχτα για να αποφύγετε τους κινδύνους οι οποίοι συνδέονται άμεσα με το κοιλιακό λίπος.

Αν έχετε προσέξει αύξηση της περιμέτρου της κοιλιάς, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας έτσι ώστε να κάνετε έλεγχο για το σάκχαρο, τα λιπίδια και την αρτηριακή σας πίεση. Καλό θα ήταν να συζητήσετε τις συνήθειες σας που οδηγούν σε αύτη την αύξηση και τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε έτσι ώστε να προλάβετε τις αρνητικές του επιπτώσεις.

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright