Απώλεια Βάρους Μετά Τα 40
Πως θα χάσετε βάρος μετά τα 40;
Μια σημαντική αλλαγή που παρατηρούν όλες οι γυναίκες μετά τα 40 είναι η αλλαγή στον μεταβολισμό τους και την ικανότητα απώλειας βάρους.

Μετά τα 40, υπάρχει μια σταδιακή αύξηση βάρους στις περισσότερες γυναίκες.

Ανάμεσα στα πιο συχνά αίτια είναι:

·         Μεγάλη αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη με κατακράτηση κιλών μετά

·     Αλλαγή του τρόπου ζωής λόγω αυξημένων οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων που οδηγεί σε μείωση της άσκησης και της καθημερινής δραστηριότητας

·          Αυξημένο στρες που οδηγεί σε πολυφαγία

·   Δίαιτες αστραπή χωρίς σύγχρονη άσκηση και χωρίς επαρκή συντήρηση που οδηγούν σε επαναπρόσληψη ακόμα περισσότερων κιλών (φαινόμενο yoyo)

·           Μείωση της μυϊκής μάζας

·         Αλλαγή του ορμονικού προφίλ καθώς πλησιάζουμε στην εμμηνόπαυση. Πριν την οριστική διακοπή της περιόδου, προηγείται μια περίοδος 4-5 χρόνων όπου αρχίζουν να πέφτουν σταδιακά τα επίπεδα των οιστρογόνων και η γονιμότητα μειώνεται σημαντικά. Η περίοδος αυτή είναι γνωστή ως κλιμακτήριος και ξεκινά συνήθως στα μέσα της δεκαετίας των 40 αλλά μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα σε μερικές γυναίκες. Τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου ξεκινούν όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αρχίσουν να αλλάζουν. Το σώμα της γυναίκας μπορεί να περάσει από διάφορες φάσεις και συμπτώματα την περίοδο αυτή.

Τα πιο συχνά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες είναι οι εξάψεις και οι μεταπτώσεις στη διάθεση.

Οι εξάψεις μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και όταν υπάρχει ακόμα περίοδος, συνήθως όταν έχουν αρχίσει κάποιες διαταραχές στον κύκλο.

Άλλα συμπτώματα που αναφέρουν γυναίκες σε εμμηνόπαυση είναι:

·         πνευματική σύγχυση

·         διαταραχή στη μνήμη και τη σκέψη και τη συγκέντρωση

·         κυκλοθυμία

·         αίσθημα θλίψης και κάποιες φορές κατάθλιψη

·         διαταραχή στον ύπνο

·         απώλεια Libido ή ελαττωμένη επιθυμία για επαφή

·         ξηρότητα στον κόλπο

·         κάποιες γυναίκες αναφέρουν χειρότερα προεμμηνορρυσιακά συμπτώματα

 

(PMS) όσο πλησιάζουμε προς την εμμηνόπαυση, τόσο η εναλλαγή στα επίπεδα των ορμονών γίνεται πιο έντονη στις διάφορες φάσεις του κύκλου. Αυτό κάνει πολλές γυναίκες να παραπονιούνται για έντονα «φουσκώματα», ξαφνική αυξομείωση του βάρους, κατακράτηση υγρών, έντονη κόπωση και κακοδιαθεσία αρκετές ημέρες του μήνα.

 

Τι να κάνετε; Η αλλαγή στη διατροφή είναι το πρώτο βήμα. Η αποφυγή κορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης και των υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθούν σε μεγάλο βαθμό και οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν την διαφορά μετά από ένα μόνο μήνα διατροφής.

Ελαττώστε στο ελάχιστο τη ζάχαρη, το αλάτι και το λευκό αλεύρι. Προσέξτε επίσης την κατανάλωση του καφέ και του αλκοόλ τις ημέρες πριν την περίοδο σας. Η δίαιτα με υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλ. διατροφή χωρίς άσπρο ψωμί, μακαρόνια, ρύζι και γλυκά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, φαίνεται να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου καθώς και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων μπορεί επίσης να βοηθήσει. Η συχνή άσκηση βοηθά επίσης στην μείωση της έντασης των συμπτωμάτων.

Η σταθερή άσκηση κυρίως με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την βελτίωση των συμπτωμάτων αλλά και για τη διατήρηση φυσιολογικής πίεσης και χοληστερίνης και συντήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

Το στρες μπορεί να προκαλέσει σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων και θα πρέπει κάθε γυναίκα να βρει αποτελεσματικούς τρόπους να το αντιμετωπίσει: ξεκούραση, γιόγκα, διαλογισμός, περπάτημα με φίλους, μουσική ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να βοηθήσει.

Αν βλέπετε ότι με τις αλλαγές που κάνετε δεν έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, ζητήστε βοήθεια από τον ιατρό σας. Μαζί μπορείτε να σχεδιάσετε ένα πλάνο αντιμετώπισης ή πρόληψης της αύξησης του βάρους με την πάροδο της ηλικίας.

ctamobile

ctamobile

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright