Ενίσχυση Του Ανοσοποιητικού

Επικοινωνήστε με τη γιατρό

Αφήστε το σχόλιο ή την ερώτησή σας
και θα σας απαντήσουμε
το συντομότερο.
Ενίσχυση Του Ανοσοποιητικού


Ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει σημαντικά όλα τα όργανα του σώματος, και το ανοσοποιητικό μας. Καθώς βρισκόμαστε εν μέσω μιας επιδημίας καλό είναι να μάθουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας και να βοηθήσουμε το σώμα μας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις, αν έρθει σε επαφή με ιούς ή μικρόβια.

Η σημασία της μικροβιακής μας χλωρίδας

Όταν έρχεστε σε επαφή με ένα μικρόβιο που δεν έχετε ξανασυναντήσει, ο οργανισμός σας διαθέτει ποικίλους μηχανισμούς για να το αντικρούσει. Εκτός από το δέρμα, έχουμε τη δημιουργία της βλέννας – ένα πολύ σημαντικό προστατευτικό εμπόδιο – καθώς και τη μικροβιακή χλωρίδα του σώματος (όρος που χρησιμοποιείται για να δηλώσει το σύνολο των περίπου 100tnμικροβίων που ζουν σε όλο το σώμα μας, εσωτερικά και εξωτερικά).

Μερικά από αυτά τα χρήσιμα μικρόβια δημιουργούν αντιμικροβιακές χημικές αντιδράσεις και ανταγωνίζονται με τα παθογόνα για τροφή και χώρο.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να έχει κάποια τυφλά σημεία. Αυτό πιθανό σημαίνει ότι ο μηχανισμός ανταπόκρισής του δεν αναγνωρίζει συγκεκριμένα μικρόβια ή ότι τα μικρόβια ακολουθούν μία «ύπουλη» στρατηγική διείσδυσης.

Για παράδειγμα, το ανοσοποιητικό μου σύστημα δεν είναι τόσο καλό στο να αναγνωρίζει τους ιούς του κοινού κρυολογήματος. Όμως, ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές άμυνες του οργανισμού.

Τα μικρόβια που έχουμε στο σώμα μας, εκτός από το να σχηματίζουν εμπόδια που μας προστατεύουν, λειτουργούν και ως προγραμματιστές του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τα ζώα που εκτρέφονται χωρίς εντερική χλωρίδα έχουν μειωμένες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, καθώς και τα άτομα με παθήσεις που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή, όπως είναι οι αλλεργίες, το άσθμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης, τείνουν να έχουν μειωμένη εντερική χλωρίδα και, ως αποτέλεσμα, μειωμένη αντίσταση στους ιούς και τα μικρόβια.

Σωστή διατροφή και άσκηση

Μπορείτε να ενισχύσετε την εντερική σας χλωρίδα όταν η διατροφή σας περιέχει ποικιλίες τροφών και να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Η χορτοφαγία δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία της μικροβιοκοινότητας. Ωστόσο, όσο περισσότερα λαχανικά καταναλώνετε τόσο το καλύτερο. Το μικροβίωμα αγαπάει τις φυτικές ίνες, τα όσπρια και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Το γιαούρτι κεφίρ και το τουρσί (όπως είναι το ξινολάχανο) συγκαταλέγονται ανάμεσα στις τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και τα οποία πλέον έχουν γίνει δημοφιλείς χάρη στην αυξημένη γνώση που έχουμε για το μικροβίωμα.

Όμως, τα στοιχεία που αφορούν στην αποτελεσματικότητα των προβιοτικών συμπληρωμάτων είναι αντικρουόμενα. Δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα επιβιώσουν μέχρι φτάσουν στο πεπτικό σύστημα. Ακόμα και αν τα καταφέρουν, δεν είναι σίγουρο ότι θα αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να αλλάξετε τη διατροφή σας

Για να κρατήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να φροντίσετε πρώτα τη φυσική σας κατάσταση με τακτική άσκηση και καθημερινή δραστηριότητα.

Τα λευκά αιμοσφαίρια μπορεί να είναι ιδιαιτέρως αδρανή. Η σωματική άσκηση τα κινητοποιεί, αυξάνοντας τη ροή του αίματος, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν, να αναζητούν και να καταστρέφουν τα επικίνδυνα ξένα σώματα.

Για τις μεγαλύτερες ηλικίες όπου υπάρχει περισσότερη επιρρέπεια στη μόλυνση, συστήνεται να ακολουθήσουν οποιαδήποτε σωματική άσκηση μπορούν. Το οτιδήποτε είναι καλύτερο από το τίποτα.

Ωστόσο, η τακτική γυμναστική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά τη φθίνουσα πορεία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία επέρχεται με την πάροδο του χρόνου.

Αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος

Ξεχάστε τα ποτά όσο υπάρχει η κρίση του κορονοϊού διότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ εξαντλεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρώτοι μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού – μακροφάγα κύτταρα (δέρμα κ.α.) είναι αναποτελεσματικοί στους ανθρώπους που έχουν καταναλώσει πολύ αλκοόλ.
Επίσης θεωρείται ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των λεμφοκυττάρων. Έτσι, αν το μικρόβιο επιτεθεί στον οργανισμό σας, τα λεμφοκύτταρα δε θα είναι επαρκή για να το καταπολεμήσουν.


Το κάπνισμα μειώνει την αποτελεσματικότητα του συστήματος ανοσίας με πολλούς τρόπους. Οι καπνιστές είναι πολύ πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, στη γρίπη και στον κορονοϊο. Επίσης παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για πνευμονία, ενώ νοσούν πιο βαριά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το κάπνισμα μειώνει επίσης την προστατευτική δράση βιταμινών όπως η βιταμίνη C.

Βιταμίνη ή C;

Η βιταμίνη Dαποτελεί κύριο θέμα συζήτησης στην ανοσολογία. Hβιταμίνη Dείναι χρήσιμη για τα μακροφάγα αλλά δυστυχώς μειώνεται πολύ κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς η έκθεση στον ήλιο είναι περιορισμένη. Η λήψη βιταμίνης Dτο διάστημα αυτό μπορεί να ενισχύσει την ανταπόκριση του συστήματος ανοσίας σε ιούς και μικρόβια.

Αντίθετα, η επιπλέον βιταμίνη C, θεωρείται περιττή για τον δυτικό κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η βιταμίνη C δεν είναι ζωτικής σημασίας για την ανοσολογική λειτουργία (και άλλα πράγματα, όπως η δόμηση των οστών). Όλες οι βιταμίνες είναι σημαντικές όμως η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και ο οργανισμός δεν την απορροφά. Τα πέντε γεύματα την ημέρα, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσετε τα απαραίτητα επίπεδα βιταμίνης C.

Η σημασία του ύπνου

Η σωματική άσκηση και η καλή διατροφή είναι ο αποτελεσματικότερος συνδυασμός για πιο ποιοτικό ύπνο, κάτι πολύ σημαντικό, καθώς το κουρασμένο σώμα είναι πιο επιρρεπές στα μικρόβια.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε τον περασμένο χρόνο, η έλλειψη ύπνου μειώνει την ικανότητα των λεμφοκυττάρων (κύτταρα T) να αμύνονται σε παθήσεις. Η έρευνα αναδεικνύει τη σημασία των φυσικών βιορυθμών, γενικότερα.

Η σωστή υγιεινή είναι πολύ σημαντική

Όσον αφορά στον κορονοϊό, μεταδίδεται κυρίως μέσα από τα σταγονίδια (όσο μπορούμε να είμαστε σίγουροι), συνεπώς η σωστή υγιεινή είναι το πιο σημαντικό μέτρο.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας τακτικά, να μην αγγίζετε επιφάνειες με γυμνά χέρια σε κοινόχρηστους χώρους, να μην έρχεστε σε στενή επαφή με άτομα εκτός του στενού σας κύκλου, να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφής σε εστιατόρια, και όταν βήχετε ή φτερνίζεστε να χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλα τα οποία θα πετάτε.

Ακολουθώντας τις οδηγίες αυτές αυξάνουμε τις πιθανότητες να μη νοσήσουμε σοβαρά και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία με επιτυχία.

 ctadesktop

ctamobile

 

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright