Μύθοι και αλήθειες για τον θηλασμό

Γράφει η Μαία Χριστίνα Δέδε

Ο μητρικός θηλασμός είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορεί να προσφέρει μια νέα μητέρα στο νεογέννητό της. Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι γενικότερα γνωστά αλλά ο αριθμός των μαμάδων που ξεκινούν να θηλάζουν τα βρέφη τους παραμένει μικρός. Ακόμη μικρότερος είναι ο αριθμός των μαμάδων που εξακολουθούν να θηλάζουν μέχρι τουλάχιστον τον έκτο μήνα όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε τους μύθους από τις αλήθειες όσων αφορά το θηλασμό. Πολλές φορές διάφορες προκαταλήψεις και λανθασμένες εντυπώσεις εμποδίζουν νέες μητέρες από το να θηλάσουν τα βρέφη τους.

Ο θηλασμός καταστρέφει τους μαστούς. ΜΥΘΟΣ

Η εγκυμοσύνη με τις ορμονικές μεταβολές προκαλεί αλλαγές στο στήθος κάθε γυναίκας. Η χαλάρωση των μαστών συνδέεται με αυτές τις μεταβολές και αποτελεί κίνδυνο της εγκυμοσύνης, είτε θηλάσετε είτε όχι.

Αν ο θηλασμός πραγματοποιείται σωστά έτσι ώστε να αποφεύγονται οι εμφράξεις (μαστίτιδα) και ο απογαλακτισμός γίνεται σταδιακά , οι μαστοί ταλαιπωρούνται λιγότερο.

Ο θηλασμός πονάει. ΜΥΘΟΣ

Αν μια μητέρα πονάει όταν θηλάζει τότε το νεογνό-βρέφος δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στο στήθος. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να σταματήσει στιγμιαία ο θηλασμός και το νεογνό-βρέφος να τοποθετηθεί σωστά στο στήθος.

Αν το στήθος είναι μικρό, παράγει λίγο γάλα. ΜΥΘΟΣ

Ο μαζικός αδένας έχει ουσιαστικά τον ίδιο όγκο σε όλες τις μη κυοφορούσες γυναίκες. Το μεγεθός του αλλάζει κατά τη διάρκεια της εκυμοσύνης και της γαλουχίας. Άρα, το μέγεθος του στήθους δεν έχει σχέση με την ποσότητα του γάλακτος που παράγεται.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη σε θερμίδες. ΑΛΗΘΕΙΑ

Η θηλάζουσα μητέρα θα πρέπει ημερησίως να καταναλώνει περίπου 2.500 θερμίδες.

Ο θηλασμός εμποδίζει την απώλεια βάρους λόγω της πρόληψης επιπλέον θερμίδων. ΜΥΘΟΣ

Η παραγωγή γάλακτος είναι υπεύθυνη για την κατανάλωση ενός μεγάλου μέρους των ημερήσιων θερμίδων σας. Αν τρώτε ισορροπημένα και καταναλώνετε τις επιτρεπόμενες ημερήσιες θερμίδες, ο θηλασμός μπορεί αντίθετα να σας βοηθήσει να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Όταν θηλάζω δεν θα πάρω εύκολα βάρος. ΜΥΘΟΣ

Είναι γεγονός ότι με τον θηλασμό καίγονται επιπλεόν θερμίδες (περίπου 300-500 θερμίδες την ημέρα). Ο θηλασμός από μόνος του όμως δεν μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους αν δεν ακολουθούμε συγκεκριμένη διατροφή. Όταν βρισκόμαστε σε φάση λοχείας και θηλασμού, το σώμα μειώνει τις καύσεις του και αποθηκεύει περισσότερο λίπος ώστε να μπορεί να συντηρήσει την παραγωγή γάλακτος. Η διατροφή με τροφές που περιέχουν πολλές θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση ΜΕΤΑ τον τοκετό.

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη στη μητέρα. ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο θηλασμός για τουλάχιστον 6 μήνες μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί που θηλάζει

Πρέπει να πίνουμε πολλά υγρά όταν θηλάζουμε. ΑΛΗΘΕΙΑ

Η θηλάζουσα μητέρα πρέπει να πίνει περίπου 2-3 λίτρα υγρών καθημερινά, μη αγνοώντας το αίσθημα της δίψας. Ο μητρικός θηλασμός προκαλεί αφυδάτωση στη μητέρα.

Πρέπει να καταναλώνουμε πολλά υγρά για να έχουμε γάλα. ΜΥΘΟΣ

Η παραγωγή γάλακτος δεν εξαρτάται από την ποσότητα των υγρών που καταναλώνετε αλλά από τη συχνότητα των θηλασμών και την αποτελεσματικοτήτά τους.

Το πρωτόγαλα δεν επαρκεί για τη θρέψη του νεογνού. ΜΥΘΟΣ

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι ένα υγειές νεογνό δεν χρειάζεται περισσότερο γάλα από όσο παράγει η μητέρα του. Το πρωτόγαλα που παίρνει το νεογνό στους πρώτους θηλασμούς δεν είναι μεγάλο σε ποσότα, αλλά είναι πλούσιο σε νάτριο, χλώριο, πρωτείνες, λεμφοκύτταρα, λακτοφερίνη, επιδερμικό αυξητικό παράγοντα και καροτίνη.

Θήλασε και έπειτα δώσε συπλήρωμα ξένου γάλακτος, ώστε να βεβαιωθείς ότι χόρτασε. ΜΥΘΟΣ

Χορήγηση «συμπληρώματος» προληπτικά, χωρίς να υπάρχει πραγματικά ιατρική ένδειξη, εμποδίζει τις προσπάθειες της μητέρας να εγκαταστήσει το θηλασμό. Οποιαδήποτε ποσότητα ξένου γάλακτος πιει το βρέφος αφαιρεί από τη παραγωγή γάλακτος της μαμάς, γιατί το βρέφος δε ζητάει από το στήθος την ποσότητα που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα η μαμά τελικά να οδηγηθεί σε μειωμένη παραγωγή. Εξάλλου εάν ένα βρέφος χρειάζεται τελικά «συμπλήρωμα» θα το καταλάβουμε από το βάρος που θα πρέπει να παίρνει ανα βδομάδα.

Θήλασε 10 λεπτά από το ένα στήθος και 10 λεπτά από το άλλο. ΜΥΘΟΣ

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα θα πρέπει να πραγματοποιείται θηλασμός και στήθος. Για να μπορεί το νεογνό-βρέφος να καταναλώνει και το ‘υστερόγαλα’ το οποίο είναι πιο λίγο σε ποσότητα αλλά πλούσιο σε λίπη.

Θήλασε το "μωρό" σου κάθε τρείς ή τέσσερις ώρες, όχι συχνότερα. ΜΥΘΟΣ

Η αλήθεια είναι ότι το στομαχάκι του βρέφους είναι πολύ μικρό, το μητρικό γάλα εύεπεπτο και οι ανάγκες για επαφή μεγάλες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα βρέφη ζητούν να ταιστούν κάθε 2 ώρες, αν βέβαια δεν τους δίνεται το δύσπεπτο ξένο γάλα. Επιπλέον, πολλά βρέφη περνούν διαστήματα της ημέρας τρώγοντας σχεδόν συνεχώς, ή με διάλειμμα μισής ώρας, κάτι εντελώς αναμενόμενο και φυσιολογικό. Τέλος, κανένα βρέφος δεν είναι ίδιο με άλλο, κάθε ένα έχει την προσωπικότητά του όπως κι εμείς. Η ποικιλία στον τρόπο λήψης της τροφής είναι τεράστια, όπως και για εμάς.

Οι νυχτερινοί θηλασμοί διευκολύνουν το ξεκίνημα και τη διατήρηση της γαλουχίας. ΑΛΗΘΕΙΑ

Τα περισσότερα βρέφη έχουν ανάγκη το νυχτερινό θηλασμό κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Επιπλέον, οι νυχτερινοί θηλασμοί συμβάλλουν στη σωστή καθιέρωση της γαλουχίας, καθώς αποφεύγεται το μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο ερεθίσματα.

Τα συμπληρώματα γαλουχίας αυξάνουν τη παραγωγή γάλακτος. ΜΥΘΟΣ

Ο βασικότερος τρόπος αύξησης της γαλουχίας είναι η αύξηση του ερεθίσματος στο στήθος. Ό,τι φαρμακευτικό συμπλήρωμα και να πάρει κάθε γυναίκα, αν το στήθος δε δέχεται το ανάλογο ερέθισμα δε θα αυξηθεί το γάλα. Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να μπαίνει το βρέφος πιο συχνά και για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στο στήθος ή να γίνεται άντληση με αντλία. Η άντληση μπορεί να γίνεται αμέσως μετά το θηλασμό για περίπου 10 λεπτά από κάθε μαστό ή να γίνεται 2-3 φορές την ημέρα ανάμεσα στους θηλασμούς.

Αν μια μητέρα που θηλάζει έχει πυρετό, δεν πρέπει να θηλάζει. ΜΥΘΟΣ

Συμβαίνει το αντίθετο: με τη συνέχιση του μητρικού θηλασμού μεταφέρονται στο μωρό αντισώμτα.

Δε μπορώ να θηλάσω εάν έχω προβλήματα με το στήθος μου (π.χ επίπεδες ή εισέχουσες θηλές, ραγάδες στις θηλές, μαστίτιδα κτλ) ΜΥΘΟΣ

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να θηλάσουν με επιτυχία ανεξάρτητα από το μέγεθος του στήθους τους ή το σχήμα των θηλών. Αν έχετε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές ίσως είναι λίγο πιο δύσκολος ο θηλασμός στην αρχή αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο τόσο πριν όσο και μετά τον τοκετό.

Με τον όρο ραγάδες περιγράφονται πληγές που ίσως προκληθούν στις θηλές όταν το βρέφος δεν πιάνει σωστά το στήθος. Η μαστίτιδα είναι φλεγμονή που μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη ή από απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου. Κανένα από τα παραπάνω προβλήματα δεν πρέπει να σας σταματήσουν από το να θηλάζετε. Φυσικά η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και ο σωστός θηλασμός.

Ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό και κάθε μητέρα πρέπει να ξέρει πως να θηλάσει το παιδί της. ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΣ!

Σίγουρα ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό αλλά και η νέα μητέρα και το βρέφος πρέπει να μάθουν πολλά καινούργια πράγματα για το θηλασμό. Είναι καλό οι νέες μητέρες να μιλήσουν με κάποιον ειδικό πριν από το τοκετό και ακόμη πιο σημαντικό είναι να υπάρχει κάποιος να βοηθήσει την μητέρα με τους πρώτους θηλασμούς. Για να μπορέσει να θηλάσει με επιτυχία χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Αυτές είναι σε συντομία οι αλήθειες πίσω από τους πιο διαδεδομένους μύθους για τον μητρικό θηλασμό. Γενικότερα η κοινωνία μας πιστεύει τόσο πολύ σε αυτούς τους μύθους που μερικές φορές μπορούν να εμποδίσουν τον θηλασμό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό κάθε νέα μητέρα πριν και μετά τον τοκετό να συζητά με τη μαίας της ή άλλο ειδικό για τον θηλασμό και ακόμα να εξασφαλίζει βοήθεια για τους τόσο σημαντικούς πρώτους θηλασμούς.

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright