Η νόσος Graves είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο κανονικά προστατεύει το σώμα μας και βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών, για κάποιο λόγο μπερδεύεται και αρχίζει να παράγει αντισώματα εναντίον του θυρεοειδή αδένα. Τα αντισώματα που παράγονται στη νόσο του Graves δρουν όπως η Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH) ενεργοποιώντας το θυρεοειδή και προκαλούν στον αδένα την υπερβολική παραγωγή θυρεοειδούς ορμόνης. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός. Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες, η νόσος του Graves εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 50 ετών, οι οποίες συνήθως έχουν οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδικής νόσου.
Τα συμπτώματα είναι ίδια με του υπερθυρεοειδισμού, όπως
Στις περιπτώσεις του υπερθυρεοειδισμού λόγω Graves μπορεί να υπάρχει πιο έντονη διόγκωση του θυρεοειδούς, χωρίς πόνο, και συμπτώματα οφθαλμοπάθειας.
Εάν η νόσος δεν θεραπευτεί, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια ή οστεοπόρωση. Οι έγκυες γυναίκες με μη θεραπευμένη νόσο Graves, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής, πρόωρης γέννησης του μωρού και ένα μωρό με χαμηλό βάρος γέννησης. Η νόσος Graves μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα πίσω από την περιοχή των ματιών, το οποίο μερικές φορές διογκώνει τα μάτια προς τα έξω. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται εξόφθαλμος ή οφθαλμοπάθεια του Graves και εμφανίζεται σχετικά σπάνια (δείτε το σχετικό άρθρο εδώ).
Ο ιατρός σας θα κάνει μια σειρά φυσικών εξετάσεων και μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικούς τύπους εξετάσεων για τη διάγνωση της νόσου Graves.
Συγκεκριμένα, οι φυσικές εξετάσεις που θα πραγματοποιήσει ο ιατρός είναι:
Εξετάσεις αίματος: Όταν τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών είναι υψηλά, η υπόφυση δεν χρειάζεται να παράγει πολύ TSH. Πολύ χαμηλά επίπεδα TSH και υψηλά επίπεδα Τ4 στο αίμα, υποδηλώνουν υπερθυρεοειδισμό. Η νόσος του Graves χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα ειδικού αντισώματος, thyroid stimulating antibody TSI.
Δοκιμή πρόσληψης ραδιενεργού ιωδίου: Ο θυρεοειδής απορροφά το ιώδιο από το αίμα μας και το χρησιμοποιεί για να μπορεί να παράγει θυρεοειδή ορμόνη. Όταν ο θυρεοειδής παράγει αυξημένη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, απορροφά περισσότερο ιώδιο. Η δοκιμή πρόσληψης ραδιενεργού ιωδίου, περιλαμβάνει την κατάποση μιας κάψουλας που περιέχει μια μικρή, μη βλαβερή ποσότητα ραδιενεργού ιωδίου. Η ποσότητα του ιωδίου που λαμβάνεται από τον θυρεοειδή μετριέται έπειτα. Η υψηλή πρόσληψη ραδιενεργού ιωδίου υποδηλώνει τη νόσο του Graves.
H νόσος Graves είναι μια θεραπεύσιμη ασθένεια που μπορεί να ελεγχθεί.
Υπάρχει αριθμός θεραπειών, όπως:
Ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον ιατρό σας:
Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!
Γιώργος Π.Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!
Νίκος Π.Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή
Αναστασάι Δ.