Κλιμακτήριος: Τι αλλαγές πρέπει να περιμένω;
Υπερτρίχωση

Η κλιμακτήριος (ή προεμμηνόπαυση) είναι η περίοδος που προηγείται της Εμμηνόπαυσης. Η εμμηνόπαυση δεν συμβαίνει ξαφνικά, είναι μια σταδιακή ορμονική αλλαγή που ξεκινά χρόνια πριν την οριστική διακοπή της περιόδου. Η κλιμακτήριος μπορεί να ξεκινήσει μέχρι και 10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση και στην αρχή έχει ήπια συμπτώματα που μπορεί να μπερδέψουν μια γυναίκα.

Στα αρχικά στάδια της κλιμακτηρίου η περίοδος είναι σταθερή ή παρουσιάζει μικρές αλλαγές, έρχεται λίγο πιο νωρίς  ή υπάρχει ελάττωση της αιμορραγίας. Από τις πρώτες αλλαγές που μπορεί να προσέξετε είναι  η πιο έντονη εμφάνιση προεμμηνορυσιακού συνδρόμου. Συμπτώματα όπως κράμπες, εναλλαγή στη διάθεση, κόπωση, έντονο «φούσκωμα», αίσθημα κατακράτησης υγρών, ευαίσθητο στήθος, πονοκέφαλοι, θλίψη, γίνονται πιο έντονα λίγο πριν την περίοδο και υποχωρούν αμέσως μετά.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια στην αρχή, έρχονται σταδιακά και μπορεί να μην συμβαίνουν σε κάθε κύκλο οπότε μπορεί μια γυναίκα να μην προσέξει ότι συνδέονται με την ορμονική διακύμανση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης

Σταδιακά θα αρχίσετε να βλέπετε πιο έντονες αλλαγές όπως

  • Αύξηση στο βάρος ή δυσκολία στην απώλεια βάρους
  • Αύξηση στο κοιλιακό λίπος
  • Μειωμένη ενέργεια και εύκολη κόπωση
  • Μειωμένη σεξουαλική διάθεση
  • Διαταραχή στη μνήμη και την συγκέντρωση
  • Διαταραχή στον ύπνο
  • Αλλαγή στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια

Οι εξάψεις αργούν συνήθως να κάνουν την εμφάνιση τους και ξεκινούν όταν η διαταραχή στην περίοδο γίνεται πιο έντονη.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η κλιμακτήριος είναι μια φυσιολογική, σταδιακή μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο τεστ που μπορεί να δείξει σε μια γυναίκα ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια της κλιμακτηρίου καθώς οι ορμόνες έχουν μεγάλη διακύμανση.

Η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση είναι μια μεγάλη ορμονική αλλαγή. Ο ειδικός ιατρός που θα αναγνωρίσει τα συμπτώματα σας και είναι ο κατάλληλος για να κάνει τη διάγνωση είναι ο Ενδοκρινολόγος.

Ο Ενδοκρινολόγος σας θα λάβει υπ’οψιν του διάφορα στοιχεία: την ηλικία, τα χαρακτηριστικά της περιόδου, τις αλλαγές στο σώμα σας, θα σας πάρει λεπτομερές ιστορικό για τις συνήθειες σας και τη διατροφή σας . Θα σας εξετάσει για πιθανή αύξηση του βάρους, της αρτηριακής πίεσης, της περιμέτρου της μέσης, για διόγκωση του θυρεοειδούς.

Η κλιμακτήριος είναι μια διάγνωση αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να αποκλειστούν διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς  και της υπόφυσης και να γίνει έλεγχος βασικών αιματολογικών εξετάσεων για την πιθανότητα αναιμίας, διαταραχής του μεταβολισμού του σακχάρου και των λιπιδίων, του ήπατος και των νεφρών καθώς και έλλειψης βιταμινών .

Εξετάσεις που μπορεί να βοηθήσουν τη διάγνωση είναι η αύξηση της θυλακιοτρόπου ορμόνης FSH και η μείωση των οιστρογόνων. Κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου παρατηρείται επίσης και μια σταδιακή αύξηση της χοληστερόλης.

Αν η διαταραχή της περιόδου συμβαίνει σε πολύ νεαρή ηλικία (πριν τα 45 έτη) θα πρέπει να γίνει λεπτομερής γυναικολογικός και ενδοκρινολογικός έλεγχος.

Τι πρέπει να κάνετε;

Κρατήστε ημερολόγιο με τα συμπτώματά σας για να εντοπίσετε αν η συχνότητα και η βαρύτητα τους σχετίζονται με τον κύκλο σας.

Τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου δεν είναι ειδικά και συγκεκριμένα και μπορεί να διαφέρουν πολύ από γυναίκα σε γυναίκα. Αν βλέπετε κάτι να αλλάζει στο σώμα σας, ιδιαίτερα μετά τα 40, επισκεφτείτε τον ιατρό σας και συζητήστε μαζί του το ενδεχόμενο να βρίσκεστε σε κλιμακτήριο. Συζητήστε με το ιατρό σας ανοιχτά τα συμπτώματα που μπορεί να έχετε ώστε να μπορέσετε μαζί να σχεδιάσετε ένα εξατομικευμένο πλάνο αντιμετώπισης τους και πρόληψης των επιπλοκών της εμμηνόπαυσης

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright