Συμπτώματα
Συμπτώματα του συνδρόμου των Πολυκυστικών ωοθηκών

Ποιά είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου των Πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΟ);

Όπως αναφέραμε ήδη, τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα και στον τρόπο εκδήλωσης αλλά και στην βαρύτητα τους. Τα πιο συχνά συμπτώματα που έχουν όσες γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο, είναι:
 • Διαταραχή στην περίοδο (ασταθής κύκλος, λίγες περίοδοι κάθε χρόνο ή ακόμα και αμηνόρροια, δηλαδή οριστική διακοπή της περιόδου)
 • Υπογονιμότητα (λόγω της διαταραχής της περιόδου). Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο συχνή αιτία γυναικείας υπογονιμότητας
 • Υπερτρίχωση, αυξημένη τριχοφυΐα δηλαδή κυρίως σε περιοχές του σώματος που μια γυναίκα δεν έχει φυσιολογικά τρίχες όπως το πρόσωπο, το στήθος, η κοιλιά, η πλάτη, τα δάκτυλα
 • Ακμή, λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα
 • Αδύναμα μαλλιά ή απώλεια μαλλιών (ανδρικού τύπου αλωπεκία)
 • Μελαχρωματική Ακάνθωση, δηλαδή πτυχές του δέρματος στο λαιμό, τις μασχάλες, το στήθος που είναι πιο σκληρές και σκούρες σε χρώμα
 • Κρεατοελιές στην περιοχή του λαιμού, του στήθους και του κορμού
 • Κύστεις στις ωοθήκες
 • Πυελικός πόνος
 • Αύξηση βάρους, παχυσαρκία ή δυσκολία στην απώλεια βάρους
 • Αγχωτική διαταραχή ή κατάθλιψη

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ.

Γυναίκες κάθε ηλικίας και κάθε φυλής αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Η σωστή διάγνωση του είναι πολύ σημαντική για να γνωρίζει η γυναίκα που πάσχει, όλες τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να αντιμετωπίσει σε όλη τη διάρκεια της ζωής της και όχι μόνο κατά την αναπαραγωγική της ηλικία.

Συμπτώματα στην εφηβική και νεαρή ηλικία: Τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών ξεκινούν στην εφηβεία για τις περισσότερες γυναίκες, κυρίως με διαταραχή στη συχνότητα της περιόδου, ακμή και υπερτρίχωση. Η αύξηση στο βάρος μπορεί να είναι πιο συχνή στα κορίτσια αυτά και,αν συμβεί, οδηγεί σε ακόμα πιο έντονες διαταραχές. Συχνή επίσης είναι και η κατάθλιψη ή διαταραχές στο συναίσθημα στα κορίτσια που πάσχουν.

Συμπτώματα στην αναπαραγωγική ηλικία:  Καθώς οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες δεν έχουν ωοθυλακιορρηξία (ένα ώριμο ωάριο που μπορεί να γονιμοποιηθεί) κάθε μήνα, καθυστερούν συνήθως να συλλάβουν, όταν το επιθυμούν. Πολλές γυναίκες με το σύνδρομο θα διαγνωσθούν στη φάση αυτή λόγω της υπογονιμότητας. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, ακόμα και όταν συλλάβουν, έχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως αποβολές, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη της κύησης, προεκλαμψία, πρόωρο τοκετό.  Οι επιπλοκές αυτές είναι πιο συχνές στις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες με το σύνδρομο.

Συμπτώματα στην μέση ηλικία και μετά την εμμηνόπαυση: Οι ορμονικές διαταραχές του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών βελτιώνονται όταν σταματήσει η περίοδος, καθώς ελαττώνεται η παραγωγή των ανδρικών ορμονών από τις ωοθήκες. Λόγω των μεταβολικών διαταραχών όμως που υπάρχουν στις περισσότερες γυναίκες με το σύνδρομο, με την πρόοδο της ηλικίας αυξάνεται ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη,  καρδιαγγειακές διαταραχές, παχυσαρκία, υπνική άπνοια και κάποιες μορφές καρκίνου (ενδομήτριο).

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright