Θυρεοειδής και καλοκαίρι
Θυρεοειδής και καλοκαίρι

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Το καλοκαίρι στην χώρα μας, λόγω της σημαντικής αύξησης της θερμοκρασίας και της συχνής έκθεσης στον ήλιο και τη θάλασσα, μπορεί να επηρεάσει άτομα με παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα παιδιά, τις εγκύους και τους ηλικιωμένους που έχουν κάποια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα και αυτούς με θυρεοειδική υπερλειτουργία (υπερθυρεοειδισμός). Αν βρίσκεστε σε μια τέτοια κατηγορία, επικοινωνήστε με τον Ενδοκρινολόγο σας και ενημερωθείτε για το τι πρέπει να προσέξετε.

ΛΗΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Αν έχετε κάποια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και παίρνετε φάρμακα, το καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχετε τα εξής:
  • Η θυροξίνη είναι ευαίσθητη στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και δεν πρέπει να εκτεθεί σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών C.
  • Aν υπάρχει ο φόβος ότι τα φάρμακα σας έχουν μείνει σε υψηλή θερμοκρασία έστω και για λίγο, θα πρέπει αν αντικατασταθούν.
  • Εκτός από την ζέστη, θα πρέπει επίσης να προσέχετε να μην έχετε τα χάπια του θυρεοειδούς σας σε σημείο με έκθεση στον ήλιο ή την υγρασία.
  • Όταν ταξιδεύετε το καλοκαίρι, μην βάζετε τα φάρμακα στον χώρο των αποσκευών ή μέσα σε βαλίτσες όπου μπορεί να αναπτυχθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Έχετε τα φάρμακα σε ένα τσαντάκι μαζί σας.


ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Οι άνθρωποι που έχουν υποθυρεοειδισμό έχουν συνήθως πιο έντονα συμπτώματα τους χειμερινούς μήνες – κρυώνουν πιο πολύ, έχουν πιο έντονο αίσθημα κόπωσης και ανάγκη για ξεκούραση, πιο συχνές μυαλγίες-  ενώ, αντίθετα, νιώθουν καλύτερα τους θερμούς μήνες. Αν έχετε πιο έντονα συμπτώματα το χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι,μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε τη δόση του χαπιού σας το χειμώνα και να την ελαττώσετε τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό δεν συμβαίνει σε όλους και πάντα πρέπει να συζητάτε αλλαγές στην δοσολογία του φαρμάκου σας με τον ιατρό σας και ποτέ να μην αλλάζετε τη δόση από μόνοι σας. Αν η θεραπεία γίνεται σωστά και οι τιμές των θυρεοειδικών ορμονών είναι στα φυσιολογικά για την ηλικία επίπεδα, δεν χρειάζεται καμία τροποποίηση της θεραπείας τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αλλάζετε την δόση της θυροξίνης που παίρνετε χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον ιατρό σας.

Αν έχετε συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε υπερβολική χορήγηση ορμόνης του θυρεοειδούς όπως αν ζεσταίνεστε πολύ, ιδρώνετε υπερβολικά και έχετε ταχυκαρδίες πρέπει πρώτα να κάνετε εξετάσεις για τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών πριν αλλάξετε τη δόση σας. Αν βρίσκεστε σε διακοπές επικοινωνήστε με τον ενδοκρινολόγο σας αν έχετε τέτοια συμπτώματα.



ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Αν έχετε υπερθυρεοειδισμό και δεν παίρνετε την κατάλληλη θεραπεία, το καλοκαίρι μπορεί να έχετε έντονα συμπτώματα δυσανεξίας στη ζέστη, υπερβολικής εφίδρωσης, κόπωσης, ταχυκαρδίας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να κάνετε έλεγχο στα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς και να λάβετε κατάλληλη θεραπεία.

Αν πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό που βρίσκεται υπό έλεγχο με θεραπεία, το καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχετε τα εξής:
  • Μην ξεχνάτε τα φάρμακα σας στις διακοπές, καθώς πολύ γρήγορα μπορεί να έχετε υποτροπή του υπερθυρεοειδισμού
  • Προσέχετε τη φύλαξη των φαρμάκων σας- αποφύγετε υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία και φως. Φυλάξτε τα φάρμακα σε ένα μέρος με δροσιά, σκιερό και ξηρό.
  • Ο υπερθυρεοειδισμός αυξάνει τις καύσεις. Πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
  • Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες και για μεγάλη διάρκεια.
  • Αποφύγετε να κυκλοφορείτε τις πολύ ζεστές ημέρες.
  • Προσέχετε την έκθεση στο ιώδιο, σε μεγάλες ποσότητες. Αποφύγετε τα πολλά θαλασσινά, το sushi και τα οστρακοειδή. Μετά το μπάνιο στη θάλασσα κάντε γρήγορα ντους για να μην απορροφάτε το θαλασσινό αλάτι από το δέρμα σας.



ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΕΣ

Οι θυρεοειδίτιδες είναι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς, μόνιμες ή παροδικές, φλεγμονώδους ή αυτοάνοσης αιτιολογίας, που μπορεί να προκαλέσουν διάφορες διαταραχές στη λειτουργία του (πόνο, διόγκωση, υπερλειτουργία ή υπόλειτουργία).

Θυρεοειδίτιδα φλεγμονώδους αιτιολογίας: Το καλοκαίρι είναι πιο συχνές οι θυρεοειδίτιδες φλεγμονώδους αιτιολογίας που οφείλονται κυρίως σε ιογενείς λοιμώξεις λόγω Enterovirus και Coxsackie virus που παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι. Οι θυρεοειδίτιδες αυτές μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο στον θυρεοειδή και έντονη αλλά παροδική διαταραχή στη λειτουργία του και συνήθως αντιμετωπίζονται μόνο με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες: Τα άτομα με γνωστή αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα που δεν λαμβάνουν κάποια θεραπεία, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την έκθεση στο ιώδιο τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς υπερβολική λήψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε οξεία διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς, είτε υπο-, είτε υπερλειτουργία του.



ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΩΔΙΟ

Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς είναι δομικό στοιχείο των θυρεοειδικών ορμονών. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) και ακόμα και υπολειτουργία του (υποθυρεοειδισμός). Η υπερβολική πρόσληψη του, από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει πολλές διαταραχές στην λειτουργία του.
Τι πρέπει να ξέρετε για το ιώδιο και τον θυρεοειδή:
  •  Όλοι οι άνθρωποι που έχουν κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή τους δεν πρέπει να αποφεύγουν το ιώδιο. Η σωστή πρόσληψη ιωδίου καθημερινά είναι απαραίτητη. Δεν πρέπει όμως να ξεπερνά συγκεκριμένα όρια. Η ισορροπημένη διατροφή με ιωδιωμένο αλάτι και αλεύρι, και συχνή λήψη ψαριών και θαλασσινών είναι αρκετή για να έχουμε επάρκεια ιωδίου.
  • Συμπληρώματα με ιώδιο χρειάζονται οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αλλά και τότε δεν θα πρέπει να ξεπερνούν κάποια όρια (150 mcg ιωδίου κατά την εγκυμοσύνη και 200 mcg ιωδίου καθημερινά κατά το θηλασμό).
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν παίρνετε φάρμακα που έχουν πολύ ιώδιο, όπως η αμιωδαρόνη για κάποιες αρρυθμίες, ή αν χρειάζεται να κάνετε κάποια εξέταση με ενδοφλέβιο ιωδιούχο σκιαγραφικό. Σε αυτή την περίπτωση ενημερώστε πρώτα τον Ενδοκρινολόγο σας.
  • ΜΗΝ παίρνετε συμπληρώματα σε ιώδιο αν δεν γνωρίζετε ακριβώς την περιεκτικότητα τους. Πολλά σκευάσματα που δηλώνουν ότι βοηθούν «την υγεία του θυρεοειδούς σας» περιέχουν μεγάλες ποσότητες ιωδίου (500 mcg και άνω κάποιες φορές) και μπορεί να σας δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα.
  • Θα πρέπει να προσέχετε το ιώδιο αν έχετε υπερθυρεοειδισμό γιατί ακόμα και μικρή αύξηση στην πρόσληψη του μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση. Τώρα το καλοκαίρι αποφύγετε καθημερινή λήψη θαλασσινών και ψαριών.
  • Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τη θάλασσα, εκτός αν σας το έχει ζητήσει ο ιατρός σας.

Κάθε ασθενής με διαταραχή του θυρεοειδούς είναι μοναδικός και χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπεία  και το καλοκαίρι. Αν έχετε απορίες ή χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright