Η σημασία του θηλασμού και ο ρόλος της μαίας
Γράφει η Χριστίνα Δέδε , Μαία

Η σημασία του θηλασμού και ο ρόλος της μαίας

Το μόνο που χρειάζεται το νεογέννητο είναι γάλα. Εσείς θα αποφασίσετε εάν θα θηλάσετε το παιδί σας ή αν θα του δώσετε φόρμουλα. Αναμφισβήτητα το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο γάλα για το μωρό σας.

Ο θηλασμός είναι η μέριμνα της φύσης για την επιβίωση του νεογέννητου. Από την εγκυμοσύνη ακόμα γίνεται προετοιμασία για τον θηλασμό που θα επακολουθήσει.

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που προτρέπουν στον θηλασμό:

·         Αντισώματα περνούν από τη μητέρα στο βρέφος και το προστατεύουν από τις κυριότερες λοιμώδεις νόσους.

·         Ένζυμα του γάλακτος κάνουν ευκολότερη την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

·         Είναι ελεύθερο μικροβίων.

·         Είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία.

·         Μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών.

·         Η λακταβουμίνη που περιέχεται στο μητρικό γάλα μπορεί να μειώσει τη πιθανότητα καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου.

·         Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν μειωμένη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα και μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

·         Προστατεύει τη θηλάζουσα μητέρα από την οστεοπόρωση.

·         Ενισχύει το συναισθηματικό δέσιμο μητέρας- παιδιού

·         Είναι δωρεάν.

Ποια είναι η σωστή προετοιμασία για το θηλασμό; Ο ρόλος της ειδικής μαίας- συμβούλου θηλασμού

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί μια μαγική διαδικασία, παρόλα αυτά μπορούν να παρουσιαστούν αρκετά προβλήματα που μπορεί να σταματήσουν τη προαγωγή του.

Για να περιοριστούν οι δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν η μέλλουσα μητέρα καλό θα ήταν να συμβουλευτεί τη μαία της.

Μπορεί η μέλλουσα μητέρα να κάνει μαθήματα για να ενημερωθεί πλήρως για το μητρικό θηλασμό αλλά και να γνωρίζει εκ των προτέρων καποίες δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν και πως μπορεί να τις αντιμετωπίσει έγκαιρα.

Η μαία της θα μπορέσει να της δώσει από πριν οδηγίες για τη σωστή διατροφή της κατα τη διάρκεια του θηλασμού, να της επισημάνει πόσο σημαντικό είναι η ξεκούρασή της και να της δώσει οδηγίες για τη περιποίηση του νεογνού της.

Ο μητρικός θηλασμός ξεκινάει αμέσως μετά το τοκετό επομένως η συμβολή της μαίας από το πρώτο λεπτό είναι καθοριστική. Η μαία θα βοηθήσει τη μητέρα να θηλάσει το νεογνό της με το σωστό τρόπο έτσι ώστε να περιοριστούν οι διάφορες δυσκολίες.

Ωστόσο η συμβολή της μαίας δεν είναι απαραίτητη μόνο στο μαιευτήριο αλλά και μετά την επιστροφή της μητέρας και του νεογνού στο σπίτι.

Σε κάθε στάδιο μπορεί να προκληθούν δυσκολίες (μαστίτιδα,τραυματισμός της θηλής, άρνηση του νεογνού να θηλάσει κτλ.) Η μαία θα μπορέσει να επισκεφτεί τη μητέρα στο σπίτι να εξετάσει το μαστό και να δώσει τις σωστές συμβουλές για να συνεχιστεί ο μητρικός θηλασμός. Η μαία δε θα δείξει μόνο τον σωστό τρόπο θηλασμού, αλλά θα συμπαρασταθεί και θα εμψυχώσει τη μητέρα κατά τις πρώτες πιθανές δυσκολίες. Είναι σημαντικό να μην απογοητευτεί η νέα μητέρα από τις πιθανές δυσκολίες και να συνεχίσει την προσπάθεια να θηλάσει.

Η περίοδος του θηλασμού είναι μια σπάνια και αξέχαστη περίοδος στη ζωή μιας μητέρας, γι αυτό αξίζει να της δοθεί μεγαλύτερη προσοχή για να είναι και μια όμορφη περίοδος. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να βοηθήσουν τη μητέρα να ξεκουράζεται και να αφιερώνει το χρόνο που πρέπει στο θηλασμό.

Η Χριστίνα Δέδε είναι μαία, και συνεργάτης της Ενδοκρινολόγου- Διαβητολόγου κ. Παρασκευής Μεντζελοπούλου.

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright