Σακχαρώδης Διαβήτης και εμμηνόπαυση
Υπερτρίχωση

Ο συνδυασμός του σακχαρώδη διαβήτη και της εμμηνόπαυσης είναι μια διπλή πρόκληση. Ο συνδυασμός τους μπορεί να προκαλέσει πολλές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας και να κάνει πιο δύσκολη την μεταβατική περίοδο της κλιμακτηρίου (της περιόδου πριν την οριστική διακοπή της περιόδου) και της εμμηνόπαυσης. Ιδιαίτερες προκλήσεις παρουσιάζονται και για τις γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με διαβήτη αλλά βρίσκονται σε μια προδιαβητική κατάσταση ή πάσχουν από αντίσταση στην ινσουλίνη. Διαβάστε τι να περιμένετε και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά.

Σακχαρώδης διαβήτης και εμμηνόπαυση: Τι να περιμένετε

Η εμμηνόπαυση είναι η φάση της ζωής μιας γυναίκας όπου η περίοδος έχει σταματήσει και τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται σταδιακά. Η φάση αυτή μπορεί να συμβεί σταδιακά, μέσα σε διάστημα πολλών χρόνων, ή απότομα αν οι ωοθήκες αφαιρεθούν για κάποιο ιατρικό λόγο.

Η εμμηνόπαυση έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στις γυναίκες που πάσχουν από προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη, μεταξύ άλλων:

Αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα μας αντιδρούν στη δράση της ινσουλίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει το σάκχαρο. Μετά την εμμηνόπαυση παρατηρείται πιο έντονη αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης με αποτέλεσμα μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα του σακχάρου, τόσο στη νηστεία όσο και μετά τα γεύματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σακχαρώδη διαβήτη αν πάσχετε ήδη από προδιαβήτη ή σε χειρότερη ρύθμιση του διαβήτη, αν αυτός προϋπάρχει.

Αύξηση βάρους. Η αύξηση στο βάρος ξεκινά σταδιακά αρκετά χρόνια πριν την διακοπή της περιόδου. Η χαρακτηριστική για την εμμηνόπαυση αποθήκευση λίπους στην κοιλιακή χώρα οδηγεί σε ακόμα πιο έντονη αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης και πιο δύσκολη ρύθμιση του σακχάρου. Διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του λίπους στην κοιλιά και έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος αν η διατροφή μας δεν είναι πολύ προσεκτική.

Λοιμώξεις. Η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για ουρολοιμώξεις και κολπίτιδες λόγω της αλλαγής της χλωρίδας του κόλπου από την πτώση των οιστρογόνων. Το αυξημένο σάκχαρο κάνει τον κίνδυνο για λοιμώξεις ακόμα μεγαλύτερο.

Διαταραχές του ύπνου. Κατά την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση μπορεί να έχετε έντονες εφιδρώσεις και εξάψεις που να σας διαταράσσουν τον ύπνο. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου και σε αύξηση βάρους.

Σεξουαλική δυσλειτουργία. Η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση προκαλεί κολπική ξηρότητα και μειωμένη επιθυμία. Ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει τα κύτταρα και τα νεύρα του κόλπου προκαλώντας έτσι μεγαλύτερη διαταραχή στη φυσιολογία του κόλπου και πόνο κατά την επαφή.

Σακχαρώδης διαβήτης και εμμηνόπαυση: Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορεί η εμμηνόπαυση να προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στο γυναικείο σώμα, ιδιαίτερα αν συνυπάρχει διαταραχή στη ρύθμιση του σακχάρου, αλλά υπάρχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα!

  • Αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας! Κάντε καθημερινά υγιείς επιλογές- βελτιώστε την διατροφή σας, μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης και απλών υδατανθράκων όπως το λευκό αλεύρι, γυμναστείτε τακτικά, περπατήστε καθημερινά, αποφύγετε στο ελάχιστο το αλκόολ και το κάπνισμα. Με αυτές τις βασικές αλλαγές θα βελτιώσετε το σάκχαρό σας αλλά θα αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
  • Παρακολουθήστε τακτικά το σάκχαρο σας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τη διατροφή και τα σάκχαρα σας έτσι ώστε τόσο εσείς όσο και ο ιατρός σας να έχει μια καλύτερη εικόνα για τον έλεγχο του διαβήτη και τη διατροφή σας και να μπορεί να σας καθοδηγήσει σωστά.
  • Συζητήστε με τον ιατρό σας την φαρμακευτική σας αγωγή για το σακχαρώδη διαβήτη αν βλέπετε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σας δεν είναι αρκετές για να ρυθμίσουν επαρκώς το σάκχαρο σας ή αν συνεχίζετε να παίρνετε πολύ βάρος. Είναι πιθανό να χρειαστεί να ξεκινήσετε φάρμακα για το διαβήτη αν δεν παίρνετε αγωγή ή να αλλάξετε τα αντιδιαβητικά σας φάρμακα σας ώστε να ευνοείται η απώλεια βάρους. Είναι πιθανό επίσης να χρειαστείτε φάρμακα για τον έλεγχο της χοληστερόλης (αν δεν λαμβάνετε ήδη) καθώς η εμμηνόπαυση σχετίζεται με σημαντική αύξηση της κακής (LDL) χοληστερόλης και μείωση της καλής (HDL) χοληστερόλης.
  • Ζητήστε βοήθεια από τον ιατρό σας αν έχετε έντονα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα. Η εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από κόπωση, εξάψεις, εφιδρώσεις, διαταραχή της διάθεσης και τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι πολύ έντονα σε κάποιες γυναίκες. Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα. Ο Ενδοκρινολόγος σας είναι ο κατάλληλος ιατρός για να σας βοηθήσει τόσο με τη ρύθμιση του σακχάρου όσο και με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Μαζί μπορείτε να αποφασίσετε αν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστατης είναι κατάλληλη για εσάς ή τι άλλες επιλογές μπορεί να έχετε.
  • Αν το βάρος σας είναι πάνω από το φυσιολογικό, η απώλεια βάρους θα πρέπει να είναι προτεραιότητα της θεραπείας σας καθώς η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για επιπλοκές του διαβήτη, για καρδιαγγειακά προβλήματα και για διάφορες μορφές καρκίνου. Η παχυσαρκία επιδεινώνει επίσης την υψηλή χοληστερίνη και την υπέρταση που συνήθως εμφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια αρχή για μια νέα φάση στη ζωή μιας γυναίκας όπου βάζει προτεραιότητα τον εαυτό της και τη φροντίδα της υγείας της. Με τη βοήθεια του ιατρού σας και σωστή καθοδήγηση μπορείτε να τα καταφέρετε κι εσείς.

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright