Θυρεοειδής
Θυρεοειδής

O θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο λαιμό, μπροστά από την τραχεία (αναπνευστικός σωλήνας) και κάτω από τον κρυκοθυρεοειδικό χόνδρο («μήλο του Αδάμ»). Έχει δύο λοβούς που ενώνονται με τον ισθμό του θυρεοειδούς και παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες,  τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Η λειτουργία του θυρεοειδούς ελέγχεται από την υπόφυση (τον κεντρικό αδένα που βρίσκεται στον εγκέφαλο) μέσω της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης, η οποία διεγείρει τον αδένα να παράγει τις ορμόνες του. Οι Τ3 και Τ4, μέσω της κυκλοφορίας, ταξιδεύουν σε όλο το σώμα και ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί και αποθηκεύει ενέργεια, δηλαδή τον «μεταβολισμό» του.

Επίσης, τα C κύτταρα, που βρίσκονται μέσα στον αδένα,  παράγουν μια ακόμα ορμόνη, την καλσιτονίνη, η οποία παίζει ρόλο στην ρύθμιση του ασβεστίου στο αίμα. 

Εικόνα 2

ΙΩΔΙΟ ΚΑΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ

Εικόνα 3
Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Έλλειψη του μπορεί να οδηγήσει στην διόγκωση του αδένα (βρογχοκήλη) και στην υπολειτουργία του. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, επαρκής κατανάλωση ιωδίου είναι απαραίτητη για την δημιουργία και σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς του αναπτυσσόμενου μωρού.

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright