Είναι ένα από τα σημαντικότερα για τον οργανισμό μέταλλα, που βρίσκεται κυρίως στα οστά και τα δόντια. Το ασβέστιο συμμετέχει σε πλήθος λειτουργιών στον οργανισμό. Έχει τόσο δομικό ρόλο, καθώς συμβάλλει μαζί με το φώσφορο στην οστεοποίηση όσο και λειτουργικό, συμμετέχοντας στην πήξη του αίματος, την παραγωγή, έκκριση και δράση ορμονών, τη συσταλτικότητα των μυών και την ενεργοποίηση διαφόρων ενζύμων.
Τρόφιμο |
mg Ca |
Τρόφιμο |
mg Ca |
1 φλιτζ. φρέσκο γάλα αγελάδας |
300 |
30γρ γραβιέρα/ παρμεζάνα/ κεφαλογραβιέρα |
300 - 340 |
1 γιαούρτι (200γρ) |
220 |
||
1 μπολ παγωτό (200γρ) |
250 |
30γρ κασέρι/ ροκφόρ/ έμενταλ/ γκούντα |
220 - 270 |
24 αμύγδαλα (2 μερίδες) |
70 |
||
100γρ σαρδέλες |
354 |
30γρ φέτα |
150 |
½ φλιτζ. σολομός (κονσέρβα) |
1160 |
30 γρ ανθότυρο |
60 |
1 φλιτζ. μαγειρεμένο σπανάκι |
100 |
½ φλιτζ. cottage |
75 |
1 φλιτζ. μαγειρεμένο μπρόκολο |
45 |
100γρ ρεβύθια |
150 |
1 φλιτζ. ωμά κρεμμύδια |
37 |
1 φλιτζάνι φασόλια |
161 |
Οι απαιτήσεις σε ασβέστιο διαφοροποιούνται κυρίως ανάλογα με την ηλικία του ατόμου.
Πίνακας 2. Ημερήσια επαρκής πρόσληψη ασβεστίου
Ηλικιακή ομάδα |
Επαρκής Πρόσληψη Ca (AI) |
9 – 18 ετών (προεφηβεία και εφηβεία) |
1300 |
19 – 50 ετών (ενήλικο ζωή) |
1000 |
>51 ετών (κυρίως μετά την εμμηνόπαυση) |
1200 |
*Οι απαιτήσεις δεν διαφοροποιούνται στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό
Παράδειγμα:
1 ποτήρι γάλα + 2 φέτες τυρί κίτρινο (στο τοστ) + 60γρ τυρί φέτα (σε σαλάτα) + 20γρ αμύγδαλα = 300 + 2*250 +2*150 + 50 = 1150 mg ασβεστίου
Η βιταμίνη C που απαντάται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά όπως ακτινίδιο, πορτοκάλι, μπρόκολο, πιπεριές, φράουλες, γλυκοπατάτα καθώς και η βιταμίνη D που πέρα από τις διαιτητικές τις πηγές (γάλα, αυγό, ψάρια, βούτυρο) συντίθεται και από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα) διευκολύνουν την απορρόφηση ασβεστίου.
Ακόμα, η άσκηση με αντιστάσεις ευνοεί την πυκνότητα των οστών και την διατήρηση των επιπέδων του ασβεστίου στο σώμα.
Η καφεΐνη, το φυτικό οξύ, και το φωσφορικό και κιτρικό οξύ (αναψυκτικά) προκαλούν δυσαπορρόφηση του ασβεστίου κατά 50-70%, συνεπώς καλό θα ήταν να μην καταναλώνουμε τις τροφές αυτές μαζί με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Αν αφήσουμε ένα χρονικό περιθώριο 2 ωρών μεταξύ της κατανάλωσης του ασβεστίου και των προαναφερόμενων τροφών τότε δεν κινδυνεύουμε από δυσαπορρόφηση. Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη οξαλικών οξέων (σπανάκι, σοκολάτα, κακάο), αλατιού, αλκοόλ και πρωτεΐνης καθώς και η αποχή από τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο λόγω υψηλής χοληστερίνης ή δυσανεξία στη λακτόζη είναι καταστάσεις που σχετίζονται με ανεπάρκεια ασβεστίου.
Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!
Γιώργος Π.Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!
Νίκος Π.Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή
Αναστασάι Δ.