Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνιστά την πιο κοινή μεταβολική ανωμαλία των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας, αγγίζοντας περίπου το 10%. Για να γίνει η διάγνωση του συνδρόμου, 2 από τα ακόλουθα 3 κριτήρια πρέπει να πληρούνται (και πρέπει πρώτα να αποκλειστούν άλλες ενδοκρινοπάθειες)
Tα συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν :
Οι ασθενείς με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αυξημένες πιθανότητας να εμφανίζουν αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης, που με τη σειρά της αποτελεί βασική αιτία του μεταβολικού συνδρόμου που χαρακτηρίζεται και από ένα ευρύ φάσμα βιοχημικών διαταραχών:
Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα γυναικών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.
Τόσο η παχυσαρκία όσο και η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι σημαντικοί παράγοντες που δρουν συνεργιστικά και συντείνουν στην εμφάνιση του συνδρόμου αντίστασης στην ινσουλίνη σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η παχυσαρκία είναι συχνά η σκανδάλη που πυροδοτεί τα συμπτώματα του συνδρόμου. Οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας βοηθά στη διαχείριση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.
Αν είστε υπέρβαρη (Δείκτης Μάζας Σώματος >25) χάστε βάρος. Απώλεια 5-10% του συνολικού σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση της εμμήνου ρύσεως, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να συλλάβει ένα μωρό.
Επιλέξτε περισσότερα τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γάλα, τυρί ή γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του σακχάρου στο αίμα σας, να βελτιώσει τη χρήση του σώματός σας της ινσουλίνης και ομαλοποίηση των επιπέδων των ορμονών.
Ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν απέχει πολύ από μια ισορροπημένη διατροφή, αν και παρουσιάζει ομοιότητες με τη διατροφή που συστήνεται σε έναν ασθενή με διαβήτη τύπου 2.
Τέλος, και η τακτική άσκηση είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδα. Για την απώλεια βάρους, μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη σωματική δραστηριότητα. Η αερόβια γυμναστική, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, χορός αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και κινητοποιεί την καύση σπλαγχνικού λίπους. Αύξηση της μυϊκής μάζας με ασκήσεις ενδυνάμωσης, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα βοηθά συμπληρωματικά στην αποφυγή μείωσης του μεταβολισμού λόγω της απώλειας βάρους.
Η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση θα πρέπει να είναι κομμάτι της καθημερινότητας μιας γυναίκας και όχι «διαλλείματα». Με διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, με διατροφή χωρίς ζάχαρη και υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και με άσκηση, μια γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να μειώσει σημαντικά όλα τα συμπτώματα του συνδρόμου.
Πηγές
American Association of Clinical Endocrinologists, Position Statement on Metabolic and Cardiovascular consequences of polycystic ovary syndrome (PCOS)
Polycystic Ovarian Syndrome, Academy of Nutrition and Dietetics, American Dietetic Association
Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!
Γιώργος Π.Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!
Νίκος Π.Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή
Αναστασάι Δ.