Παρασκευή Μεντζελοπούλου MD Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος

Επικοινωνήστε με τη γιατρό

Αφήστε το σχόλιο ή την ερώτησή σας
και θα σας απαντήσουμε
το συντομότερο.
newsbeast.gr / Μπορούμε να σταματήσουμε τον σακχαρώδη διαβήτη;

Link: http://www.newsbeast.gr

Βρείτε σήμερα τι κίνδυνο έχετε να πάθετε διαβήτη και προλάβετέ τον

Τα στοιχεία για την εξάπλωση του σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως γίνονται όλο και πιο ανησυχητικά. Ο σακχαρώδης διαβήτης φαίνεται να εμφανίζεται όλο και σε νεότερες ηλικίες και, καινούριες έρευνες δείχνουν ότι, η γενιά μας (τα άτομα που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1966-1980), η λεγόμενη γενιά Χ φαίνεται να έχει αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη, κατά 50% μεγαλύτερο σε σχέση με τους γονείς τους σε αντίστοιχη ηλικία.

Περισσότερα...

mednutrition.gr / O υγιής παχύσαρκος: Μύθος ή αλήθεια;

Link: http://www.mednutrition.gr

Η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με νόσο εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ο ίδιος ο όρος περιγράφει την «υπερβολική αύξηση του λίπους στο σώμα» σε επίπεδα εκτός του φυσιολογικού, περιγράφει δηλαδή μια μη υγιή κατάσταση. Είναι γνωστό ότι η υπερβολική αύξηση βάρους και λίπους σχετίζεται με την ανάπτυξη πολλών χρονίων νόσων, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η αποφρακτική υπνική άπνοια, η αρθρίτιδα, η κυκλοφορική ανεπάρκεια, η υπογονιμότητα, ακόμα και ο καρκίνος. Η σχεδόν επιδημική αύξηση της παχυσαρκίας τις τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως (στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι σχεδόν το 60% του πληθυσμού έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό) οδήγησε τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο (American Medical Association) το καλοκαίρι του 2013, στο ετήσιο συνέδριό του, να κατατάξει την παχυσαρκία στις χρόνιες νόσους, έτσι ώστε να παροτρύνει τους ιατρούς να αναγνωρίσουν τα παχύσαρκα άτομα έγκαιρα και να ωθήσει τις ασφαλιστικές εταιρείες να καλύψουν προγράμματα και θεραπείες που στοχεύουν στην απώλεια και διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

Περισσότερα...

vita.gr / Εμμηνόπαυση. Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Link: http://www.vita.gr

Καθώς το προσδόκιμο της επιβίωσης αυξάνεται συνεχώς, όλο και περισσότερες γυναίκες περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους μετά την εμμηνόπαυση.

Περισσότερα...

in.gr / Ενδομήτρια πρόληψη: Οι εννέα μήνες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας για την υπόλοιπη ζωή μας

Link: http://health.in.gr

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν συνεχώς τα στοιχεία που συνδέουν το ενδομήτριο περιβάλλον και τις συνθήκες της εγκυμοσύνης με χρόνιες παθήσεις του μεταβολισμού όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης. Η θεωρία ότι τα γονίδια ενός εμβρύου «προγραμματίζονται» σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της κύησης από παράγοντες που επηρεάζονται από την υγεία και τις συνήθειες της μητέρας έχει βρει όχι μόνο πολλούς υποστηρικτές αλλά σιγά σιγά στηρίζεται από πολλές νέες μελέτες.

Περισσότερα...

Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Link: http://www.queen.gr/

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στην βάση του λαιμού, μπροστά από την τραχεία και έχει σχήμα πεταλούδας. Οι ορμόνες που παράγει (βασικά η θυροξίνη Τ4 και η τριιωδοθυρονίνη Τ3) παίζουν βασικό ρόλο στην ρύθμιση της λειτουργίας των κυττάρων του σώματος. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα είναι μια αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς αδένα. Αυτό σημαίνει ότι, το ανοσοποιητικό μας σύστημα που φυσιολογικά μας προστατεύει από μικρόβια και ιούς, στην περίπτωση αυτή αρχίζει να παράγει αντισώματα που επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα. Ο «τραυματισμένος» θυρεοειδής δυσκολεύεται στην προσπάθεια του να παράγει τις ορμόνες του και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπολειτουργία του, δηλαδή σε υποθυρεοειδισμό. Υποθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν μπορεί να παράγει αρκετές ορμόνες ώστε να καλύψει τις ανάγκες του σώματος.

Περισσότερα...