Γιατί η παχυσαρκία είναι νόσος
Παχυσαρκία

Τι σημαίνει Παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται πλέον σαν μια χρόνια πάθηση που οφείλεται στην υπερβολική αύξηση του λίπους στο σώμα.

Γιατί η παχυσαρκία είναι ασθένια;

Όταν το λίπος αυξάνεται πάνω από το φυσιολογικό, αρχίζει και αποθηκεύεται σε διάφορα όργανα του σώματος όπως το συκώτι, οι μύες, η καρδιά και παράγει ορμόνες και ουσίες που προκαλούν μεγάλες αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας του σώματος. Όταν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, ορισμένες μορφές καρκίνου μέχρι και πρόωρο θάνατο. Συγκεκριμένα η παχυσαρκία είναι η πιο συχνή παθογόνος αιτία που οδηγεί σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Για κάθε 1 κιλό αύξησης βάρους πάνω από το φυσιολογικό, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 9%. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να επιδεινώσει άλλες παθήσεις και να κάνει πιο δύσκολη τη θεραπεία τους.

Η ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας παγκοσμίως παίρνει διαστάσεις επιδημίας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 60% των ενηλίκων και πάνω από 20% των παιδιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Στην Ελλάδα 27.9% των ανδρών και 25.6% των γυναικών είναι παχύσαρκοι (στοιχεία 2001-03) ενώ 37% των κοριτσιών και 45% των αγοριών είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα (στοιχεία 2005-06).

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ;

Σε γενικές γραμμές, το αυξημένο βάρος προκαλείται από αυξημένη κατανάλωση θερμίδων, σε συνδυασμό με λίγη ή καθόλου άσκηση και γενετική προδιάθεση. Η παχυσαρκία προκαλείται όταν, για μεγάλο χρονικό διάστημα,  το σώμα παίρνει περισσότερες θερμίδες από όσες χρησιμοποιεί. Κάποιοι άνθρωποι όμως παίρνουν βάρος πολύ πιο εύκολα σε σχέση με άλλους. Πιο σπάνια μπορεί η παχυσαρκία να ξεκινήσει ή να επιδεινωθεί λόγω ορμονικών διαταραχών και παθήσεων όπως ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο ή η ακρομεγαλία. Η κατανόηση μας για τις αιτίες της παχυσαρκίας αυξάνεται συνεχώς καθώς ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερες ορμόνες που παράγονται από τα κύτταρα του λίπους και επηρεάζουν την όρεξη, τον μεταβολισμό και την πρόσληψη βάρους.

Πώς αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία;

Δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολη λύση ή μαγική θεραπεία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Yπάρχουν όμως αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν. Η βασικές αρχές αντιμετώπισης είναι συνδυασμός σωστής διατροφής, συστηματικής άσκησης και αλλαγής του τρόπου ζωής για πάντα, καθώς ένα παιδί ή ενήλικας με παχυσαρκία, ακόμα και αν χάσει βάρος, έχει αυξημένο κίνδυνο να το ξαναπάρει αν δεν συνεχίσει το πλάνο θεραπείας. Κάποιοι παχύσαρκοι ασθενείς, ιδίως αν έχουν ήδη επιπλοκές από την παχυσαρκία,  μπορεί να επωφεληθούν από την χειρουργική της αντιμετώπιση. 

Αν έχετε πρόβλημα με τα κιλά σας, μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Θα προσπαθήσουμε να καθορίσουμε τα αίτια της παχυσαρκίας, τις επιπλοκές που μπορεί να σας προκαλέσει και θα σχεδιάσουμε μαζί  ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Αν έχετε κάποια χρόνια πάθηση, όπως ο διαβήτης, τα φάρμακα σας μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθούν ώστε να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Η πιο βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός προγράμματος απώλειας βάρους είναι η δική σας δέσμευση και διαρκής προσπάθεια, ό,τι μέθοδο απώλειας βάρους κι αν ακολουθήσετε.

Η παχυσαρκία είναι απο τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που μπορεί να προληφθεί. Η ενημέρωση, σωστή διατροφή, άσκηση, τροποποίηση φαρμάκων σε χρόνια ασθενείς και τακτική ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητα για την απώλεια αλλά και τη διατήρηση του ιδανικού βάρους.





Διαβάστε ακόμα

Σακχαρώδης Διαβήτης

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright